Kultna destinacija

Dubrovnik postaje filmska kulisa: Zbog sve više "filmaša" grad izradio i novi cjenik

Snimanje u Dubrovniku (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr 1/5 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Stradunom bi uskoro mogli prošetati i Orlando Bloom i Cara Delevingne. Oni su glavne zvijezde fantastične serije Carnival Row čija će se druga sezona u studenome snimati unutar zidina. Prilika je to i za domaće fimaše, producente, statiste...

Ovo je prvi put da će snimati jedna velika produkcija od kada je grad Dubrovnik donio cjenik za javne površine. Izdvojit će i do 50 tisuća kuna na dan za površine veće od 1000 metara četvornih kao što je ova ispred Kneževa dvora.

Na pitanje novinarke koliko će ta serija doprinjeti gradu Dubrovniku, Jelka Tepešić, zamjenica gradonačelnika grada, odgovorila je: "Procjena je negdje između 350 i 400 tisuća kuna izravno u proračun Grada Dubrovnika i uz to, naravno, sve one usluge koje će filmska produkcija platiti:"

I ova serija snimat će se uz poticaje HAVC-a, 2019. godina po zaradi je rekordna za Hrvatsku. Dobre najave su i za iduću godinu. Tanja Ladović Blažević iz Odjela za poticaje, HAVC, rekla je: "Ove godine smo imali 9 projekata. Ukupna potrošnja stranih produkcija premašila je 320 milijuna kuna. Već imamo jako lijepe najave i do kraja godine i za iduću godinu."

Nakon Igre prijestollja, Ratova zvjezda i Robina Hooda, Dubrovnik će opet glumiti imaginarnu lokaciju, no trend se u Hrvatskoj polako mijenja. Sve zanimljiviji smo kao autentična lokacija.

"Prikazani smo kao Hrvatska u HBO-ovoj seriji succession i dio Hitmans wife bodyguard koji Zagreb prikazuje kao Zagreb. Najponosniji smo uvijek na projekte Hrvatske koprodukcije i tu bi stavrno istaknula projekt Murina koji upravo završava snimanje redateljice Antonete Alamat Kusijanović koji predstavlja Hrvatsku u najboljem smislu - i produkcijskom i kreativnom", nadodala je Ladović Blažević.

Od 2012. godine kada se krenulo s poticajima za snimanja u Hrvatskoj strane filmske produkcije u našoj zemlji su ostavile više od milijardu kuna.

1/2 >> Pogledaj i ovo +0 Celebrity Samozatajna supruga izbornika Dalića pokazala kako zablistati i u ležernom izdanju

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS