Nagrada publike u Berlinu

Film srpskog redatelja 'Parada' osvojio nagradu na Berlinaleu

showbuzz DNEVNIK.hr

Film 'Parada' redatelja Srđana Dragojevića, u kojem glume i hrvatski glumci Goran Navojec i Dejan Aćimović, osvojio je nagradu publike u programu 'Panorama' na uglednom filmskom festivalu u Berlinu!

Osvojivši nagradu publike Berlinalea, posebno priznanje Ekumenskog žirija i nagradu Victory Column koju dodjeljuje žiri sastavljen od čitatelja gay magazina Siegessäule 'Parada' je na jedinstven način ujedinila publiku, LGBT zajednicu i žiri sastavljen od predstavnika Katoličke i Protestantske crkve.

Podsjetimo, 'Parada' je sufinancirana sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, a dio filma sniman je i u našoj državi. Radi se o velikom uspjehu filma, jer Berlinale je jedan od najvećih i najvaćnijih filmskih festivala u svijetu.

Parada je film nastao u koprodukciji četiriju zemalja – Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije te uz potporu Eurimagesa. Nakon izlaska ubrzo je postao veliki regionalni hit prikupivši više od pola milijuna gledatelja u kinima Srbije, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Slovenije te Bosne i Hercegovine. Panorama je program Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu posvećen autorskom filmu i strastvenoj, kritičnoj i angažiranoj publici. Ove godine doživio je svoje 14. izdanje.

>> 'Parada' spremna oduševiti na Berlinskom filmskom festivalu!

U dokumentarnoj kategoriji Panorame negradu publike osvojio je 'Marina Abramović: Umjetnica je prisutna' redatelja Matthewa Akersa, koji se bavi novijim radom ove poznate srbijanske umjetnice s adresom u SAD-u.

U žestokoj konkurenciji s novim filmovima Volkera Schlöndorffa, Cao Hamburgera I Pen-ek Ratanaruanga, film Parada osvojio je nagradu publike programa Panorama za najbolji dugometražni film. Riječ je o jedinoj nagradi koju dodjeljuje publika Berlinalea te najvažnijoj u kategoriji nagrada nezavisnih čitateljskih žirija i publike za koju glasuju svi posjetitelji Berlinalea. U glasovanju je ove godine sudjelovalo više od 23 000 posjetitelja.

Pobjednički film ovogodišnjeg Berlinalea je film talijanskih redatelja, braće Paola i Vittoria Tavianija. 'Cezar mora umrijeti' je priča grupe zatvorenika u rimskom zatvoru Rebibbia koji pripremaju Shakespearovu dramu Julije Cezar za zatvorsku pozornicu.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS