Vesela povorka

Pogledajte tko je sve došao na riječki karneval!

showbuzz DNEVNIK.hr

Riječki karneval iz godine u godinu je sve bolji i sve bogatiji. Pogledajte vesele maškare koje su uveselile korzo!

Paradu su otvorili kralj i kraljica karnevala, a riječke mažoretkinje povele su skupine iz sebe. Talijanska skupina iz Verone s venecijanskim maskama je krenula prva. Rode, žabice, zlatne ribice, marionete, kauboji, indijanci... svi likovi koje mašta može zamisliti sjatili su se na riječki korzo. Čak mi kiša nije mogla rastjerati vesele maškare!

Sudjelovalo je čak 98 grupa s 8500 maškaranih sudionika i 73 alegorijskih kola oduševilo je posjetitelje.
U nepreglenoj maškaranoj povorci sudjeluju su ekipe iz cijele Primorsko-goranske županije, pridružili su im se susjedi iz Istre, Labina i Pule, jake snage iz kontinentalnog dijela Hrvatske, iz Vrbovca i Zagreba, Dalmacije, iz Kaštel Kambelovca i čak devet grupa iz Italije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije, a u grupi studentske organizacije AIESEC i mladi iz cijelog svijeta. Mašte i na ovogodišnjem karnevalu ne nedostaje, u duhu vremena središtem Rijeke prošao je “Maškarani fejsbuk”, “Kukuriku jaja”, ekipa iz BiH oživjela je “Sarajvsku zimsku bajku”, a našlo se tu i “Istjerivača duhova”, “Marioneta”.

Cresani su odlučili biti “Macmalići - jedini preživljavaju smak svijeta”, neki su se vratili koje desetljeće u povijest kao “Deca cveća”, a našlo se i onih koji otišli i dalje kao “Rimljani iz Jadranova” “Ali baba i razbojnici” i ekipa sa zapada, “Matuljski Western Saloon” i “Matuljski Indijanci”. Grupa iz Škljeva objavila je “Kraljevinu Škrljevo”, pojavilo se “Neotkriveno grobničko pleme”. Insiprirani Europskom unijom Delničani su središtem Rijeke provozali svoja alegorijska kola “Sitni i dinamitni u Europi”, a Puljani su sve začinili alegorijskim kolima “Zadnji škorši od eura”. No šećer na kraju svakako su Halubajski zvončari, koji će svojom zvonjavom prizvati proljeće i označiti kraj ovogodišnjeg ludog riječkog karnevala. Po završetku povorke, kako i priliči, na Adamićevom gatu zapalit će se Pust, krivac za sve.

Jučer je održana dječja povorka koja je zašarenila centar Rijeke.

>> 5 000 mališana pokazalo svoje kostime na Dječjoj karnevalskoj povorci

Budite i vi dio karnevalskog ludila. Pokažite nam kako ste se vi maskirali, pošaljite nam fotografije na moj.report@novatv.hr ili na Dnevnik.hr na Facebooku.

Sudjelovala su djeca od 1,5 do 15 godina koja su došla s cijelog područja Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije, a inozemni gosti ove su godine doputovali iz Preserja u Sloveniji.

>> Započeo najveći karneval na svijetu: Parada u Rio de Janeiru

Rijeka ima pet godišnjih doba, složno kažu svi Riječani. Svojom dugogodišnjom tradicijom i utjecajem na društvenu zajednicu, Riječki karneval najveći je i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera te u novije vrijeme najprepoznatljiviji dio imidža samog grada Rijeke. Njegove veličanstvene povorke i maštovite priredbe čine ga jednim od najposebnijih karnevala u Europi i najznačajnijim mesopusnim događajem u Hrvatskoj. Karneval je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), dok ga je Sunday Times proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu, a Turističkoj zajednici grada Rijeke dodijeljeno je prestižno priznanje Zlatno turističko srce kao organizatoru Riječkog karnevala, najbolje turističke manifestacije Jugoistočne Europe u 2009. godini.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS