Nezaboravni talent

Preminula hollywoodska glumačka legenda!

showbuzz DNEVNIK.hr

Hollywood je izgubio veliku glumačku legendu koja će zauvijek ostati zapamćena.

Američki glumac Ernest Borgnine čiji ga je izgled snagatora širokih ramena i gruba lica učinio prirodnim izborom za uloge grubijana u filmovima poput 'Odavde do vječnosti', ali koji je osvojio Oscara za portret osjećajnog usamljenika u 'Martyju', umro je u nedjelju u 95. godini.

>> Biste li pogodili koliko ova legenda ima godina?

Borgnine je umro u bolnici u Cedars-Sinai u Los Angelesu nakon kratke bolesti, objavio je njegov glasnogovornik Harry Flynn. Iako poznih godina, Borgnine je sve donedavno bio dobra zdravlja i svoju je posljednju ulogu, štićenika staračkog doma u filmu 'The Man Who Shook the Hand of Vicente Fernendez' odigrao ove godine. Za nju je dobio nagradu na filmskom festivalu u Newportu u travnju.
Rođen kao Ermes Effron Borgnino u obitelji talijanskih useljenika, Borgnine je mladost proveo kao dočasnik američke mornarice u koju se prijavio 1935. godine. Iz Drugog svjetskog rata izašao je s brojnim odličjima za službu i hrabrost i tada napustio mornaricu.

Glumačku karijeru počeo je 1947. u kazalištu u Virginiji, a nakon nekoliko nastupa na Broadwayju prvu pravu filmsku priliku dobio je ulogom sadističkog narednika Judsona u 'Odavde do vječnosti'. Nakon nekoliko tipskih uloga loših momaka, Borgnine je za ulogu emotivnog samca u 'Martyju' dobio Oscara za glavnu mušku ulogu. Bio je najstariji živući dobitnik Oscara za glavnu mušku ulogu. 'Marty' je 1955. dobio i Oscare za najbolji film, režiju i scenarij.


Borgnine je tijekom 60-ih glumio u popularnoj televizijskoj seriji 'McHale's Navy', te imao zapažene nastupe u filmovima 'Dvanaest žigosanih' i 'Divlja horda'. Nastavio je raditi i u svojim 90-im godinama, pa je tako zaradio nominaciju za Emmy za gostovanje u posljednjim dvjema epizodama 'Hitne službe' 2009. Sinkronizirao je i crtane filmove, a najpoznatija mu je glasovna uloga u seriji o Spužvi Bobu Skockanom.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS