Na današnji dan

Da je živ, danas bi imao 123 godine!

showbuzz DNEVNIK.hr

Jedna od prvih asocijacija na komediju svakako je Charlie Chaplin. Upravo na današnji dan, prije 123 godine, je rođen slavni komičar u Walworthu u Londonu.

Glumac je bio dijete razvedenih roditelja. Otac mu je bio alkoholičar dok je majka preživjela živčani slom. Od malih nogu se želio baviti glumom, što mu je ubrzo i pošlo za rukom.

Pravim imenom Charles Spencer Chaplin bio je engleski glumac, skladatelj i redatelj najpoznatiji po svom radu u doba nijemog filma. Charlie je uporno prelazio sve zadane granice unutar komedije, gurao ih dalje i oblikovao u svom stilu. Postao je najpoznatija filmska zvijezda na svijetu prije kraja Prvog svjetskog rata. U filmovima je kombinirao tehniku mime, burleske te drugih vizualnih elemenata.

Uspješno je nastavio s glumom i u razdoblju zvučnog filma. Njegova ostvarenja u žanru komedije pokazali su se kao vječni klasici, koji i danas izazivaju osmijehe gledatelja. Ono čime je Chaplin zasigurno osvojio srca publike je njegova izvrsnost u prikazivanju ljudskih emocija.

Na samim počecima nastupao je diljem Amerike s glumačkom družinom Freda Karnoa. Jedan od kolega mu je bio i Arthur Stanley Jefferson poznat kao Stanlio.

Prepoznao ih je filmski producent Marc Sennett te su počeli glumiti u sklopu filmskog studija Keystone Film Company.

Njegova najpoznatija uloga je u filmu 'The Tramp' u kojem uloga skitnice obučene u prevelike hlače i cipele, te uski crni kaput obilježavaju njegov daljnji vizualni stil. Neizostavni su također bili i brčići popraćeni širokim osmijehom. Od 1914.godine počinje i s pisanjem scenarija kao i proizvodnjom. Sa skladanjem kreće 1918. godine. Najpoznatiji filmski hitovi su svakako i njegov prvi snimljeni film 'Making a Living', potom 'Circus' i 'The Gold Rush', dok su od zvučnih filmova bitni za naglasiti: 'The Great Dictator' i 'Limelight'.


Njegov javni i privatni život isprepleteni su kako obožavanjem tako i kontroverzama. Chaplin je bio stigmatiziran kako komunist, te je bio prisiljen preseliti se u Europu od 1952. godine. U Ameriku se vraća 1972. godine kako bi preuzeo Oscarov kipić za životno djelo. Ta večer je bila specifična i zato što je dobio najduži pljesak u povijesti Akademije, 12 minuta.
Umro je u Corsier-sur-Veveyu u Švicarskoj 25. prosinca 1977.godine.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS