Preporuka: Predstava

Majka iz pakla i „bolesna“ kći šokirale su cijeli svijet. Istinita priča od koje se ledi krv u žilama upravo je postala još strašnija

The Act (Foto: Profimedia) Profimedia 1/4 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Mini-serija „Predstava“ („The Act“) temelji se na istinitim događajima o bolesnom odnosu majke i kćeri koje su, nakon što je istina izišla na vidjelo šokirale cijeli svijet.

Imena Dee Dee i Gypsy Blanchard prije četiri su godine vrištala s naslovnica američkih portala, a njihova životna priča toliko je nevjerojatna da je se ne bi posramili ni majstori jeze poput Stephena Kinga ili Alfreda Hitchcocka.

Bilo je samo pitanje vremena kada će sudbina ove dvije žene, od koje se ledi krv u žilama, nakon dokumentarca “Mommy Dead and Dearest” dobiti i svoju igranu adaptaciju.

Dee Dee Blanchard ili “majka iz pakla” kako su je prozvali američki mediji, godinama je zlostavljala svoju kćer Gypsy, koja je o njoj bila potpuno ovisna. Cijelo desetljeće držala ju je u invalidskim kolicima, iako je mogla hodati, šopala lijekovima te nju i sve oko sebe uvjeravala kako je bolesna da bi izazvala samilost okoline.

Istinita priča koju bi malo tko mogao izmisliti

Sindrom “Munchausen by proxy” često je zaokupljao pozornost Hollywooda, a među brojnim filmovima i serijama koji su se pozabavili ovim psihološkim poremećajem, ističe se izvrsna HBO-ova serija “Sharp objects”. No, dok je “Sharp objects” fikcija, mini-serija “Predstava” (“The Act”) temelji se na istinitim događajima koje bi malo tko mogao izmisliti.

Izvrsne Patricia Arquette (Dee Dee) i mlada Joey King (Gypsy Rose) maestralno su utjelovile majku i kći koje su uspjele zavarati cijeli svijet. Kako Gypsy odrasta i postaje tinejdžerka, Dee Dee postaje sve više zaštitnički nastrojena, no unatoč godinama zlostavljanja i pranja mozga, sve se teže nosi s Gypsy koja pokazuje prve znakove pobune. Iako polako postaje svjesna svega što se događa oko nje zbog Stockholmskog sindroma i potpune ovisnosti o majci ne nalazi hrabrosti suprotstaviti joj se.

Odnos koji se u početku činio kao savršen, iz epizode u epizodu postaje sve otrovniji, a sve će kulminirati kada Gypsy upozna tajanstvenog Nicka (izvrsni Calum Worthy) koji i sam skriva mračnu tajnu te zajedno odluče jednom i zauvijek riješiti se “najgore mame na svijetu”.

Život piše najstrašnije horore

Prije nego počnete kukati o spoilerima, spomenimo samo kako serija počinje upravo s ubojstvom Dee Dee Blanchard dok u nastavku otkrivamo što je dovelo do krvavog epiloga priče za koju mnogi nisu vjerovali da se zaista dogodila.

“Predstava” je naišla na izvrsne reakcije publike i kritike koja je pohvalila scenarij, režiju, mračnu atmosferu i izvedbe dvije glavne glumice. Serija nerijetko odiše svojevrsnim “camp” stilom psiholoških horora s poremećenim ženama u glavnim ulogama (“Što se dogodilo s Baby Jane”) koji su vrhunac popularnosti doživjeli šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Osam epizoda ove mini serije kao stvoreno je za maratonsko gledanje tijekom vikenda i najbolji dokaz da život ponekad piše najstrašnije horore.  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS