imate li svog favorita?

Donosimo listu sportskih filmova koji će vas definitivno inspirirati, ali i dodatno zabaviti pored Olimpijskih igara

Hilary Swank, Djevojka od milijun dolara Profimedia

Olimpijada u Parizu je skoro pri kraju, ali me cjelodnevno gledanje sporta potaknulo da napravim svoju listu nekih od najdražih sportskih filmova i dokumentaraca. Donosim vam filmove koji će vas inspirirati, neki možda i nasmijati, ali koji su savršen dodatak kada vam nedostaje gledati vaterpolo u devet ujutro nakon uzbudljivog mjeseca sporta.

KRALJ RICHARD (2021)

Kralj Richard donosi priču o Richardu Williamsu, ocu kraljica tenisa Serene i Venus Williams u periodu kada su tek započinjale svoju karijeru. Inspirativna priča za koju je Will Smith dobio Oskara za najboljeg glumca, dočarava gledateljima drugu stranu plemenitog sporta za koju je potrebno iznimno mnogo odricanja, hrabrosti, i novca.

SIMONE BILES: RISING (2024)

Jedan od najboljih sportskih dokumentarca kojeg možete pogledati trenutno na Netflixu, a prati priču najbolje gimnastičarke svih vremena - Simone Biles. Ovaj emotivni dokumentarni serijal ne bi bio to što jeste da Biles nije takva kakva jeste. Ona pomiče granice sporta, te tisućama mladih curica jasno govori da bez mentalnog zdravlja nema ni olimpijskog zlata. Ono što je super je da je ovo samo prvi dio serijala, dok nas drugi očekuje nekada na jesen, odnosno, kada Biles pokupi još par medalja!

ROCKY (1976)

Ne mogu raditi listu naj sportskih filmova a ne staviti ovaj klasik iz 1976. godine koji nas je upoznao s likom Rockya (Sylvester Stallone). Mali boksač radničke klase Philadelphije suprotstavlja se svjetskom prvaku u teškoj kategoriji, i sve poslije odlazi u povijest. Od romanse, akcije, krvi, suza, pa i smijeha, Rocky je klasik koji će teško itko moći zaboraviti.

DJEVOJKA OD MILIJUN DOLARA (2004)

Jedna od najznačajnijih uloga Hilary Swank, ali i jedna od boljih režija za Clinta Eastwooda, Djevojka od milijun dolara je u top pet najboljih sportskih filmova svih vremena. Priča prati amatersku boksačicu i njezinog trenera dok pokušavaju steći ime u profesionalnom boksu. Iako ohrabrujuća, ovo je jedna od tragičnijih boksačkih priča koje možemo gledati na malim ekranima. Film koji je zaista ostavio trag u kinematografiji, i kojeg mnogi gledatelji sa razlogom pogledaju više puta.

RAZJARENI BIK (1980)

Martin Scorsese snimio je mnogo kultnih filmova, ali Razjareni bik je jedan od najboljih njegovih filmova ikada. Pratimo Jakea LaMottea (Robert De Niro), boksačkog prvaka srednje kategorije koji potpuno izgubi kontrolu nad svojim životom kada se u isto vrijeme dok pokušava postati najbolji u svojoj kategoriji, zaljubljuje u prelijepu djevojku iz Bronxa. Razjareni bik je još jedan kultni boksački film koji je pokazuje mračnu stranu sporta.

BECKHAM (2023)

Još jedan dragulj koji dolazi iz Netflixove videoteke, Bechkam je dokumentarni serijal o Davidu Beckhamu i svemu onome što ga čini čovjekom, ali i nogometašem kakav jeste. Dokumentarni serijal je inspirativan film sa trenutcima čistog reality TV-a koji nas uvuče u Davidov posebni svijet od trenutka kada je prvi put šutao loptu, do trenutka gdje uživa u zasluženoj mirovini.

THE BLIND SIDE (2009)

The Blind Side je mnogo više od sportskog filma. Po meni je ovo jedan od najemotivnijih filmova koje sam gledala. Priča prati Michaela Ohera, tinejdžera beskućnika kojeg Leigh Anne Tuohy (Sandra Bullock) i njezin muž spase od sustava koji mu ne donosi ništa dobro. Nakon njihove intervencije, njegov se život zaista promijeni na nevjerojatne načine. Ova priča je na neki način dokaz da sa pravim mogućnostima i pravim podrškom, možemo dotaknuti zvijezde.

NYAD (2023)

Ako tražite film na Netflixu koji će vas ispuniti pozitivnom energijom, ne tražite dalje od Nyada. Ovo je film o američkoj plivačici Diani Nyad koja je sa svojih 60 godina odlučila ne čekati smrt, nego se uhvati u koštac sa neostvarenim snom od prije trideset godina. Annette Bening koja utjelovljuje Nyad, zaista je fantastično prikazala ženu sa iznimno jakim duhom i motivacijom koja nas sve podsjeća da ne odustajemo od naših snova, bez obzira koliko puta probali, i bez obzira na svoje godine. Nyad je jedan od ljepših filmova prošle godine, i ako ga niste već gledali imate moju toplu preporuku.

 

 

 

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS