potiče na učenje!

Crna Barbie je sjajan dokumentarni film s odličnom pričom koja će educirati mnoge gledatelje diljem svijeta

Black Barbie Screenshot 1/1 >> Pogledaj i ovo +0 Galerija

Prije par dana na Netflix je stigao inspirativan dokumentarac o temi koja će biti zanimljiva svakom tko zna tko je Barbie. Crna Barbie je dirljiv film o prvoj crnoj Barbie lutki koju je tvornica Mattel napravila 1980. godine.

Ne morate voljeti Barbie lutke da bi voljeli ovaj dokumentarni film koji je kreirala i režirala redateljica Lagueria Davis. Film je zapravo napravljen kroz njezine oči mlade žene koja je nekoć bila djevojčica koja se nikada nije voljela igrati sa lutkama. Ono što je definitivno zanimljivo jeste činjenica da Davis odmah u startu intervjuira svoju tetku, Beulah Mae Mitchell, koja je 40 godina radila u Mattelu i koja je bila jedna od prvih Afroamerikanki u tvrtki.

Ona nam priča o predivnim godinama koje je provela u Mattelu, poznanstvu sa Ruth Handler (osnivačici tvrtke), te o onom najbitnijem- kako su se stvari mijenjale za Afroamerikance sa dolaskom crne Barbie. Kao netko tko zaista gleda puno filmova raznoraznih žanrova, moram priznati da su me informacije iz ovog dokumentarca pomalo šokirale, odnosno, nisam znala toliko o lutkama koje su oblikovale toliko mladih života.

Davis osim svoje tetke ima mnoštvo drugih sugovornica koje pričaju o svojim iskustvima sa lutkama kada su bili djeca, te koliko god oni dolazili iz različitih okruženja, imaju nešto zajedničko- igrali su se uvijek samo sa bijelim lutkama. Većini gledatelja će to na prvu biti možda čudno, jer nećemo shvaćati zašto je to problem.

Srećom, Lagueria Davis zajedno sa svojim sugovornicama, i načinom pričanja bitne povijesne priče, na slikovit način pokazuje gledateljima zašto je ogroman problem da su se Afroamerička djeca mogla igrati samo sa bijelim lutkama. U jednom trenutku dokumentarca imamo i isječke target skupina djece koja su Afroamerikanci, ali koja na koncu izaberu bijele lutke jer misle da su crne lutke problematične, i loše. Ti trenutci u filmu su zaista ključni za bolje razumijevanje tematike koja se možda na prvu čini simpatična i smiješna, ali u svojoj srži je ogroman problem na kojem se i dan danas treba raditi.

1976. godine, Mattel je zaposlio Kitty Black Perkins koja je ujedno bila i prva Afroamerikanka dizajnerica. Upravo je ona ta koja je kreirala prvu crnu Barbie, te otvorila sasvim novi svijet za druge Afroamerikance da je prate u stopu. Nevjerojatno je gledati u filmu kako nešto što se čini tako banalnim kao zaposlenje jedne žene dizajnerice, može imati tako veliki utjecaj na cijelu zajednicu, državu, pa i svijet. Kitty nam malo više govori o tome kako je bilo dizajnirati crnu Barbie, a sa novim dizajnerima koji su došli poslije nje, vidimo evoluciju te iste Barbie koja je zaista samo napredovala u svakom segmentu dizajna i priče. Crna Barbie više nije bila samo najbolja prijateljice originalne Barbie, nego žena koja može sve. Upravo je ta činjenica malim djevojčicama diljem zemlje omogućila da maštaju o svojim životima na drugačiji, bolji način.

Crna Barbie je sjajan dokumentarni film koji je producirala Shonda Rhimes (Bridgerton), i sa odličnom pričom koja će educirati mnoge gledatelje diljem svijeta. Kako bi otvorili svoje oči i srce, moramo se educirati na razno razne načine, a upravo ovakvi dokumentarci potiču na rasprave, učenje, i na ono najvažnije što nam uvijek fali- empatiju.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS