povratak u prošlost!

Ovo je dostojan nastavak kultnog filma iz 1988. godine: Odlična glumačka postava i spoj gotičkih tema s humorom!

Bubimir Bubimir Profimedia

Hollywood ima povijest oživljavanja starih filmova, pa je bilo samo pitanje vremena prije nego što će netko ponovno zaroniti u Bubimirov grob. Naravno da je taj netko i ovoga puta Tim Burton, redatelj koji je režirao originalni film iz 1988. godine. Njegov uvjet za nastavak kultnog filma bio je Michael Keaton kako bi nastavak ostao vjeran fantastičnom Bubimiru te ostatku morbidnosti tog filma.

Scenaristi nastavka Bubimira, Alfred Gough, Miles Millar i Seth Grahame-Smith, imali su težak zadatak napisati novu verziju starog hita. Moram priznati da, iako su scenaristi potpuno izmijenjeni, novi trojac uspio je održati stari štih.

Scenarij briljantno balansira između humora i horora, pričajući priču o duhovima, ali i živućoj obitelji Deetz. Dijalozi su britki, duhoviti i često protkani apsurdom, što je također bio slučaj i za original iz 1988. Scenaristički se film izrazito dobro naslanja na Burtonovu ekscentričnu viziju.

Svaki lik je napisan s karakterističnim osobinama, a posebno Bubimir, koji je kaotičan, nepredvidiv te koji daje čitavom filmu veliku količinu energije. Iako taj film spada pod žanr horora, on je bezbrižan i razigran te često ismijava smrt i zagrobni život unatoč mračnijoj tematici.

Tim Burton poznat je po svojoj redateljskoj stilistici koja je prisutna u svim njegovim filmovima. "Bubimir Bubimir" nadrealna je i vizualno inventivna mračna komedija koja nam još jednom prikazuje Burtonov poseban stil, spajajući gotičku otkačenost s nekonvencionalnim humorom.

Njegov pristup u tom filmu odličan je spoj jezovitog i apsurdnog, stvarajući jedinstven svijet u kojem je zagrobni život jednako birokratski i kaotičan kao i živi svijet. Upotreba pretjerane scenografije, živopisnih boja i specijalnih efekata prožima film zaigranom, ali jezivom atmosferom, što i jest autentična burtonovska estetika. "Bubimir Bubimir" također prkosi tradicionalnim normama pripovijedanja, gdje film ne slijedi strogi linearni zaplet, već umjesto toga uvodi niz sve bizarnijih i urnebesnijih situacija. Upravo ta redateljsko-scenaristička odluka daje filmu slobodan i nepredvidiv ritam koji drži gledatelje angažiranima od početka do kraja.

Michael Keaton je legendaran kao Bubimir. Njegova glumačka izvedba je savršeno pretjerana kako bi prikazala manijakalnu crtu lika koja je ključna za njegov lik. Winona Ryder kao Lydia Deetz u tom novom nastavku donosi gledateljima Lydiju koja je i dalje zbunjena, mračna, ali iznutra definitivno toplija nego što mislimo. Ryder, kao i Keaton, fantastično ponovno ulazi u svoj lik te na dosljedan način igra izgubljenu mamu koja se samo želi približiti svojoj kćeri tinejdžerici. Dobro uigranoj ekipi pridružila se mlada glumica Jenna Ortega, koja utjelovljuje lik Astrid Deetz. Ortega se fantastično uklopila kao mlada Astrid koja u svojoj naivnosti doslovno upada u zagrobni život.

Ona je dosljedna svojem liku, ali također na prirodan način pravi sitne promjene koje su nužne za razvoj njezina lika. Ostatak glumačke postave, koju čine Catherine O’Hara, Willem Dafoe, Justin Theroux, Monica Bellucci i Danny DeVito, zaista se odlično snalaze u svojim morbidnim ulogama, kao i s ostatkom glavne postave.

"Bubimir Bubimir" je dostojan nastavak kultnog filma iz 1988. godine. Film je savršen primjer sposobnosti Tima Burtona da spoji gotičke teme s humorom, odličnim scenarijem i još boljom glumačkom postavom.

"Bubimir Bubimir" će vas vratiti u prošlost na najbolji mogući način te podsjetiti da ipak još uvijek postoje dobri nastavci starih filmova.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS