nemaštovita gluma

Znanstveno-fantastični film koji nije toliko fantastičan, teško ćete ga pogledati bez pauze!

Atlas, Jennifer Lopez Profimedia

Znanstvena fantastika je žanr koji je i dalje sveprisutan na streaming platformama, a Netflix je nedavno izbacio film pod nazivom Atlas čija je glavna zvijezda J.Lo. Atlas je film koji ćete teško pogledati bez pauze obzirom na nemaštovitu glumačku igru, scenarij, i režiju.

Scenaristi filma, Leo Sardarian i Aron Eli Coleite, udružili su snage sa redateljem Bradom Peytonom da naprave Sci-Fi koji će predvoditi svima poznata Jennifer Lopez.

Koliko god ta ideja bila čak i privlačna, morate napisati vraški dobar scenarij s još boljom glavnom ulogom, koja će vam tu ideju uspjeti iznijeti. Atlas prati postapokaliptični svijet u kojem robot Harlan (Simu Liu) želi eliminirati čovječanstvo. Atlas Shepherd (Jennifer Lopez) je tu kako bi ga zaustavila, te nam je jasno već od starta da je ona očito jedina koja to može napraviti.

Kao što nam je jasno da je Atlas zaista lik koji čitav svijet drži na svojim ramenima, jednako nam je jasno u kojem smjeru ide film. Narativno je film naivan, i izrazito predvidljiv obzirom da nam likovi doslovno objašnjavaju što se dešava, što će se desiti, kao i da čitavu biografiju likova saznamo na bar dva načina. U ovakvom žanru to zaista nije poželjno obzirom da kao gledatelji želimo onaj efekt iznenađenja, intrige, te posebno misterije kada gledamo film koji se odvija na fiktivnim planetima.

Još jedna velika rupa u scenariju i priči je zapravo to kako se Atlas boji umjetne inteligencije, dok veoma jasno kroz film koristi U.I. svojevoljno.

Takva ekstremna gungula u scenariju i liku zaista ne doprinosi kvaliteti niti jednog aspekta filma, a posebno dodaje par upitnika na scenarij koji očito nije dovoljno detaljno ispitan. Vizualno moram priznati da Atlas zaista nije podbacio, te je po meni to najbolji dio filma.

Jennifer Lopez utjelovljuje lik Atlas Shepherd koja je jedina osoba i naučnica koja može spasiti čovječanstvo od robota Harlana. Iskreno, mislim da Lopez nije imala lak zadatak jer film zaista stoji na njezinim ramenima. Ona nosi većinu scena, te je u velikom broju scena sama u kadru. To nije nimalo lako za glumce, te joj tu skidam kapu.

Njezina glumačka igra je kao i obično prosječna, ali je dosljedna u liku Atlas što daje jedan lijep kontinuitet od početka do kraja. Ostatak likova u filmu je jednako prosječan i bezličan, ali pretpostavljam da su se kreatori najviše fokusirali na J.Lo, pa su onda svi pali u treći plan.

Atlas je znanstveno fantastični film koji nije toliko fantastičan, ali je vizualno dobar. Prosječna priča, narativ, kao i gluma, čine ovo jednim od bezveznijih filmova u ovom trenutku na Netflixu. Nema napetost koja je potrebna za ovaj žanr, već se čini kao da gledamo romantičnu komediju koja želi biti napeti triler. Moja preporuka je da preskočite ovaj film ako volite Sci-Fi, ali ako vam treba dva sata ne razmišljanja, probajte ga pogledati.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS