Iza kulisa gala večere čiji meni vrijedi nekoliko stotina eura: U ovoj kuhinji sve ide kao po špagi, a meni je pomno biran!
Sada vas vodimo iza kulisa jedne gala večere - u kuhinju s vrhunskim chefovima koji pripremaju jela za goste dubljeg džepa. U sklopu Weekend Food Festivala održano je nekoliko gala večera u rovinjskim restoranima, a Matea Slogar za IN magazin posjetila je jednu od njih. U kakvom su meniju gosti mogli uživali, koje bi kvalitete trebao imati dobar chef i zašto je prezentacija jela jednako važna kao i okus, saznajte u prilogu IN magazina.
Gala večere vrijedne su nekoliko stotina eura, a spremaju ih chefovi koji rade u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. U ovoj kuhinji sve ide kao po špagi, a menu je pomno biran.
Kada je riječ o gala večerama, što je važno?
''Važno je kreirati strukturu baziranu na onome što ljudi vole, što su trendovi. Većina će ljudi doći i nemaju izbor što će jesti i odabrati. Morate znati koji su trendovi, što ljudi najviše jedu i napraviti menu prema tome'', otkrio je Jeffrey Vella.
Jeffrey je stoga kao zvijezdu svog predjela odabrao brokulu. Ovo jelo s jednostavnom namirnicom okusima je doveo do savršenstva.
''Ja pokušavam biti trendsetter. Naravno da kuham odgovorno, nastojim nemati otpad i iskoristiti sve kao u brokuli. Vrlo je održivo jelo. Umjesto odbacivanja stabljike, iskoristimo stabljiku i napravimo kremu uz to'', kaže Jeffrey Vella.
Ovu večeru, uz Jeffreyja, spremali su gostujući chefovi iz Italije.
''Mi smo Meksikanka i Japanac koji rade u Firenci, inspirirani smo talijanskom tradicijom i izvornim proizvodima koje Italija daje'', objasnila je Karime Lopez, chefica u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
''Ja sam iz Tokija, ali u kuhinji sam počeo raditi s 18 godina, i to s talijanskom kuhinjom, tako da je moj cijeli život obilježen kuhanjem talijanskih jela'', kaže Takahiko 'Taka' Kondo, chef u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
Stoga je naziv ove večere bio prigodan - La Dolce Vita. Dašak Italije u Rovinj donijeli su svojim jelima koja se, uz okus, ističu istančanom prezentacijom na tanjuru.
''Danas imamo dva klasika restorana. Jedan je purple contostada, lijepo marinirano s avokadom i viskoznim prahom. Zatim imamo canollo, za koji je inspiracija Takina izjava 'Canellini, canellone, canollo'. To je sicilijski desert, canollo sicilliano, ali radimo ga s raguom i pjenicom od ricotta salate'', kaže Karime Lopez, chefica u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
Ovo jelo za goste priprema se danima.
''Za canollo radimo posebno tijesto od canellini graha, a punjenje je napravljeno s posebnim raguom koji spremamo tri dana'', objasnila je Karime Lopez, chefica u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
Na ovoj večeri 45 gostiju uživalo je u 7 sljedova jela. Stvari u kuhinji znaju itekako poći po krivu, a najvažnije je uvijek sačuvati hladnu glavu.
''Uvijek ima napetosti jer morate reagirati u trenutku jer smo u žurbi i nemamo puno vremena, ali važno je to kontrolirati i biti spreman na sve. Ali mi smo svi kuhari i volimo adrenalin u našim žilama koji se javlja u svakoj kuhinji'', kaže Karime Lopez.
Vrhunski chef po Jeffreyju bi trebao imati sljedeće kvalitete:
''Strpljenje. Konzistentnost. To je postulat kako biti dobar chef'', rekao je Jeffrey VellaKarakter.
Dobar chef mora biti i kreativan, vladati različitim tehnika, a ovaj Japanac u svako jelo nastoji utkati i sljedeće:
''Emocija u jelu. To je za mene važnije nego tehnika'', kaže Takahiko 'Taka' Kondo, chef u restoranu s Michelinovom zvjezdicom.
Uz bok ovim chefovima, na gala večeri desert pod nazivom "Rogač i Koralj" pripremala je Splićanka Tea Mamut.
''Imamo biskvit od rogača i tamnu čokoladu, kremu od marelice i mousse od citrusa i maslinova ulja s koraljnim dekoracijama i na kraju imamo mali petit four, znači na kraju cherry on top, gdje je mali biskvit od maslinova ulja, lavande i ružmarina i krema od medice i limuna, sve je u mediteranskom štihu, odnosno u stilu večere La Dolce Vita'', rekla je Tea Mamut.
Tein desert i na oko osvaja na prvu. Vizualna prezentacija svakog jela koje je ovdje servirano itekako je važna.
''Svi mi jedemo očima i mislim da je onaj prvi vizualni efekt jako bitan. Naravno, ja uvijek kažem ako je vizualno lijepo, a okusno nije, teško da će se mušterija vratiti, ali nam je ipak presudna ta prva impresija, isto kao kad nekog vidimo'', ispričala je Tea Mamut, pastry chefica.
Ova gala večera kod gostiju je zasigurno izazvala vau-efekt. Za sve ljubitelje dobre hrane takvi sljedovi jela nesumnjivo otvaraju nove gastrovidike.
IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.