čuda od djece!

Upoznajte male hrvatske genijalce koji Hrvatsku mijenjaju na bolje: Njihovi talenti, snaga i humanost prava su inspiracija!

Svjetski prvaci u robotici, viceprvakinja Europe u dizanju utega, književnica sa samo 12 godina koja tečno govori kineski - samo su dio uspjeha malih hrvatskih genijalaca. Njihovi talenti, snaga i humanost inspiracija su za sve njihove vršnjake, ali i odrasle. Upoznajte djecu koja Hrvatsku pokreću na bolje. Priča naše Anje Benete u prilogu In magazina.

Dvanaestogodišnjoj Emi Dujmović ne govore bez razloga da je čudo od djeteta. Talentirana Samoborka kineski jezik ima u malom prstu. Jedan od najtežih jezika na svijetu počela je učiti kad je imala samo pet godina. I to iz čiste dosade.

"Pošto nisam išla u vrtić, roditelji su mi predložili da učim neki jezik. I ja sam razmišljala, razmišljala i naletila sam na kineski. Došla sam mami i tati i rekla sam ja želim učiti kineski. To je sad bila minuta šutnje. Ali ja sam oduvijek voljela da je nešto zahtjevno, izazovno i da nije tipično'', govori Ema Dujmović. 

Ema je naučila čitati i pisati sa samo tri godine, a od svoje sedme, slova pretvara u nagrađivane priče i bajke. Nedavno je objavila i svoju prvu knjigu "Život jednog psa".

"Ta knjiga se radi o mom psu Zeusu. To je kao dnevnik njegov iz svakodnevnog života. Kroz cijelu knjigu on komentira neke naše radnje i knjiga je napisana u prvom licu'', priča Ema. 

Uz sve to, Ema slika kao Picasso. U ovom malom tijelu kuca i veliko srce. Sama je osmislila i organizirala humanitarnu akciju, kako bi pomogla djeci bez adekvatne roditeljske skrbi.

''Tim povodom sam dobila Plaketu gradonačelnice zbog čega sam jako ponosna'', kaže. 

Velik humanitarac je i desetogodišnji Daruvarčanin Duje. Za svoj osmi rođendan odrekao se poklona, kako bi mogao darivati druge. I to ne bilo koga, već napuštene, ranjene i neželjene životinje koje su svoju drugu šansu pronašle u utočištu Grgin konak.

''Pa smo onda u pozivnice za rođendan napisali da umjesto poklona donesu hranu ili novce. To mi je puno bolji osjećaj nego da sam dobio dvije skupe igračke.", objasnio je. 

Dujina humanost do suza je ganula i čovjeka koji je u samom srcu Podravine svojim rukama izgradio arku za tristotinjak napuštenih životinjskih duša.

Dora, Antonio i Ivan Dijanić iz Velike Gorice zlatnim kolajnama oko vrata okitili su se na najvećem svjetskom natjecanje u robotici i umjetnoj inteligenciji u Francuskoj. Njihov robot Dado, stvoren u kućnoj radionici, doslovno je pomeo konkurenciju od čak 2500 robota iz 45 zemalja svijeta.

"U takvoj konkurenciji, jedna mala Hrvatska reprezentacija da uspije ostvariti takav rezultat, jednostavno nezamisliv osjećaj..", kaže Antonio Dijanić.

"Osjećaj je fenomenalan biti svjetski prvak te uopće nismo očekivali da će se tako nešto dogoditi zato što smo imali puno manje sredstava kako bi bili prvi ...", kaže Ivan Dijanić.

Zadatak robota koji je pokorio svijet bio je u labirintu pronaći i spasiti sve žrtve, i to u samo osam minuta. Ova tri genijalna uma u budućnosti namjeravaju stvoriti i Dadina velikog brata, koji će spašavati stvarne ljudske živote.

"Sve malo što se radi se može implementirati na veće. Ideja takvog robota bi bila da on može ući u neku ruševinu i nekakav prostor gdje nema potrebe za riskiranjem ljudskih života , da sam uđe unutra, detektira unesrećenu osobu , spasi je i izvuče."

Iz Vukovara nam dolazi još jedno čudo od djeteta. Tanja Turukalo sa samo 14 godina osvojila je srebrnu i dvije brončane medalje na europskom natjecanju u Moldaviji. Postala je tako prva srebrna dizačica utega od osamostaljenja Hrvatske.

"Popeti se na postolje, to je najljepši osjećaj. Nakon cijelog dana, nakon natjecanja i svega, kad se popneš stvarno neopisiv osjećaj.", kaže Tanja Urukalo. 

Ova sportska priča vrijedna je filmskog scenarija. Od Tanjina prvog susreta s utezima do naslova viceprvakinje Europe prošlo je samo godinu i pol. Na putu do uspjeha nisu je omele ni ozljede.

"Planovi su uvijek bili da nastavim sa sportom što dalje i što više."

Na mladima svijet ostaje. Sudeći prema onima koji odrastaju u Lijepoj našoj, Hrvatsku čeka svijetla i obećavajuća budućnost.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS