Zagrebačke tajne

STRAVA u olujnoj noći - sretnete li djevojku u bijelom, ubrzajte korak

showbuzz DNEVNIK.hr

Zagrebom odavno kruže priče kako neka njegova mjesta opsjedaju duhovi. Priča se da se na Medvednici pojavljuje duh poznate glumice, a da Tuškancem, tijekom mračnih oluja, šeta djevojka u bijelom.

Priče o duhovima zabavljale su nas i strašile još kad smo bili djeca, naši preci su slijepo vjerovali u njih, a i nama danas nije svejedno proći nekim mjestima noću, po olujnom vremenu.
Jedno takvo mjesto je sanatorij Brestovac na Medvednici.

Zgrada koja se vidi sa sljemenske ceste zaokupljala je maštu mnogima. Iako je sada poprilično jezovito mjesto, počelo je sve s ljubavnom pričom.

Ljerka Šram bila je najljepša puca v gradu, tako je pisao Matoš i bila je glumica, oborila je s nogu i cara Franju Josipa kada je bio u zagrebu na otvaranju hnk, samo ju je ugledao i danima pričao o njoj.

Zato mnogi kažu kako upravo duh poznate fatalne glumice obitava u ovom nekadašnjem liječilištu. Kažu kako je stajala na prozoru i maštala kako će se vratiti na daske Hrvatskog narodnog kazališta, s kojih je otišla u kasnom stadiju bolesti.
A kao zavjet za obranu od bolesti, točnije kuge, Zagrepčani su dali podignuti crkvicu svetog Roka u Rokovu perivoju. Oko nje je ubrzo nastalo groblje, koje je u 20. stoljeću ekshumirano.

Više o ovoj jezivoj temi pogledajte u prilogu IN magazina.


 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS