Više od 15 godina proizvode lješnjak, a sada se ponose namazom od ovog orašastog ploda!
U prilogu IN magazina donosimo slatku priču, i to o namazu od lješnjaka. Uz palačinke, na kruhu ili najjednostavnije na žlicu - čista je to rapsodija okusa. Ideja za namaz nastala je u obitelji koja se već 15 godina bavi proizvodnjom lješnjaka. Sada proizvod u koji vjeruju, žele podijeliti s cijelom nacijom. Oni su prvi kandidati u projektu Startaj Hrvatska. Upoznajte Anu Terezu i Marija.
Obitelj Želinski iz Slavonije već 15 godina proizvodi lješnjak. Da će to biti okosnica onoga čime će se baviti u životu, Mario je predosjećao još kao dječak.
''Od malih nogu sam sanjao i maštao o lješnjacima. Još kao klinac sam volio čokoladu s lješnjacima kako je bila situacija kod nas nije se to moglo kupiti puno, imali smo tetu u Njmečakoj i jedva smo čekali da dođe i da nam donese čokoladu. Ja sam rekao ma moram ja imati nešto od lješnjaka, proizvoditi tako da je to stvarno bilo to'', govori Mario Želinski.
This browser does not support the video element.
Lješnjaka su s vremenom imali mnogo, no tržište je njime bilo zasićeno pa ga, kažu, nisu imali više komu prodati. Supružnici Mario i Ana Tereza tada su počeli razmišljati kakav bi proizvod mogli ponuditi. Već su godinama uživali u delicijama od lješnjaka, koje je pripremala Marijeva majka, baka Katica.
''Baka je već radila lješnjake u okusima u tamnoj čokoladi, vaniliji, cimetu i od svih tih kombinacija i u tamnoj čokoladi se svima svidio. Jednom prilikom smo na zajedničkom putovanju raspravljali zašto ne bi taj lješnjak u tamnoj čokoladi prebacili u namaz u tekuće stanje. Jendostavno kombinacijom pogrešaka, pokušaja, oduzmi dodaj šečer dobili smo savršen proizvod'', ispričala je Ana Tereza Želinski.
Tako su dobili namaz od lješnjaka pod nazivom Nutkat, koji dolazi u dvije vrste.
''Jedan je s bijelom čokoladom, a jedan s tamnom. U bijeloj čokoladi ima 76% lješnjaka, a u tamnoj 72%, jako je velik postotak lješnjaka u namazu. Razlika je u tome što u bijeli namaz ne dodajemo šećer rafinirani nego samo pastu oplemenimo s bijelom čokoladom''.
Iako na tržištu već postoje namazi od lješnjaka, Mario i Ana Tereza ističu da posebnost njihova namaza leži upravo u visokom postotku lješnjaka, što rezultira pravom rapsodijom okusa.
''Dosta doprinosi okusu i mirisu, dosta ljudi se čudi kad otvore - pa stvarno se osjeti lješnjak. Često nas pitaju zašto toliko lješnjaka stavljamo jel nam to isplativno - stvar je u tome što je kvalitetnije. Svi mi možemo stvorit namaz s aronom lješnjaka, ali mislimo da je lješnjak s aromom bijele čokolade ili aronom tamne čokolade bolji izbor''.
A kada govorimo o tome na koje sve načine možete njihov namaz jesti - izbor je na vama jer opcije su beskonačne, a njima je ipak najslađe na idući način:
''S kašikicom. Najbolje nam je pred televizorom, jer tako osjetimo pravi okus. Kada se stavi na kruh ili palačinke malo je drugačiji okus što će kuNkekako je najslađe probati samo ali naravno i u deserte ga stavljamo itd''.
Kod kuće imaju pravog sladokusca - kćer koja je sve okuse odobrila, a najveće priznanje za ovaj namaz daju baki Katici, koju su uvrstili u naziv proizvoda.
''Naziv Nutkat dolazi od dvije riječ - nut je naziv za lješnjak, a kat je baka Katica. I jednostavno njoj u čast smo to povezali. A druga stvar uz baku Katicu nas veže priča o tome da na obiteljskim druženjima i svečanostima kad dođemo onda nas bake nutkaju s nečim pa kažu nemoj da te moram nutkat, uzmi sama''.
Galerija
Cijelu priču o Nutkatu i kako je tekao njihov poduzetnički put, ne propustite pratiti u nedjelju u prvoj epizodi 6. sezone projekta Startaj Hrvatska.
IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novaplus.hr.