Upoznajte brata i sestru koji stoje iza hrvatske tjestenine bez glutena, do svega je došlo spletom raznih životnih okolnosti
This browser does not support the video element.
Danas je sve više ljudi intolerantno na gluten i boluje od celijakije. Spletom životnih okolnosti brat i sestra Antolić počeli su razmišljati o drugačijem načinu prehrane, što ih je kasnije dovelo do početka njihove poduzetničke priče. Osmislili su recept za tjesteninu bez glutena, koja može biti baš za sve, a sada je predstavljaju u projektu Startaj Hrvatska. Njihovom bezglutenskom pričom vodi vas naša Matea Slogar za In magazin.
Marko i Ana žive u Zagrebu. Ovi brat i sesta jedno su drugom najveći oslonac. Odrasli su u poduzetničkoj obitelji koju život nije mazio, a najveći udarac bila im je majčina dijagnoza 2010. Zbog otkrivenog karcinoma morali su promijeniti način života.
''Nekako je to sve krenulo s maminom dijagnozom, onda smo se svi počeli zdravije hraniti i razmišljati o zdravijoj prehrani. Poslije sam ja otišao u Kanadu, tamo sam bio godinu dana, i tamo je taj asortiman prehrane tad prije 10 godina bio puno veći nego što je danas tu.'', priča Marko.
Marko se ondje prvi put upoznao s bezglutenskom tjesteninom. U Kanadu je otišao kako bi financijski pomogao obitelji, a njihova majka bitku za život izgubila je 2014. Marko se vraća u Hrvatsku i sa sestrom razmišlja o pokretanju vlastitog biznisa. Odlučuju spojiti sve ono što su o prehrani naučili tijekom majčine bolesti.
''Poslije kad sam se vratio smo počeli razmišljati o vlastitoj proizvodnji i nekako kroz razgovor smo došli do toga da bi to mogla bit tjestenina bez glutena'', priča Marko.
Dodatni plus bila je činjenica da takva tjestenina proizvedena u Hrvatskoj dotad nije postojala.
''Tu smo tražili recepte, pokušavali svašta, to nije išlo dok nismo došli do pravog tehnologa koji je u suradnji s nama napravio tjesteninu koju danas prodajemo'', kaže Marko.
I tako je nastala bezglutenska tjestenina Druid. Financiranje, nabava strojeva - prepreka na njihovu putu bilo je mnogo, ali Marko i Ana bili su sigurni u ono što su naumili.
''Jer smo mislimo jedinstven proizvod na tržištu. Mi smo zapravo prva hrvatska certificirana bezglutenska tjestenina proizvedena u Hrvatskoj'', kaže Ana.
U kojoj mogu uživati baš svi, uključujući osobe intolerantne na gluten, one koje imaju celijakiju i vegani.
''Imamo jednu vrstu okusa odnosno jedna kombinacija brašna. To je rižino brašno, kukuruzno bijelo brašno i žuto kukuruzno brašno. U ponudi imamo dvije vrste - penne i fusile'', objasnila je Ana.
Kao zaštitni znak njihova proizvoda poslužili su im keltski svećenici - druidi, koji su bili izuzetno povezani s prirodom. Imali su proizvod kojim su bili zadovoljni, ali problemi su i dalje bili prisutni.
''Mi bi proizveli u jednom danu ono što bi prodali u mjesec dana'', kaže Marko.
''Da nažalost. Taj plasman kasnije nismo nikada ostvarili kako treba'', kaže Ana.
Njihova tjestenina bez glutena čekala je trenutak da zablista punim sjajem, a on je došao upravo sada.
''Prijatelj od tate je rekao pa zašto se ne prijavite na Startaj Hrvatska. Onda smo se išli malo raspitat oko toga i prijavili se'', kaže Marko.
''Znamo što nam ovo znači. Ovo znači jako puno za naš proizvod i za nas. Mi na tržištu postojimo 3 godine tako da taj marketing i plasman na veliko tržište dobivamo ovim projektom Startaj Hrvatska'', kaže Ana.
Koliko im je projekt Nove TV i Spara Hrvatska pomogao kada su se ovi poduzetnici našli pred zidom, ne propustite pogledati ove nedjelje u emisiji Startaj Hrvatska na Novoj TV.
IN Magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
1/12 >>
Pogledaj i ovo
1/21 >>
Pogledaj i ovo