Šarena tjestenina rađena potpuno ručno: Upoznajte obitelj koja je krizu odlučila preokrenuti u svoju korist
Najšarenija tjestenina koju ćete vidjeti, napravljena potpuno ručno. Upravo takva izlazi iz radionice bračnog para Marija i Renate Burić, koja je odlučila krizu okrenuti u svoju korist te krenula u proizvodnju raviola. Ove subote, u projektu Nove TV i Spara Hrvatska, Startaj Hrvatska, čut ćemo njihovu priču, priču o velikim snovima i još većoj ambiciji.
Ovako razigranim i maštovitim raviolima zaista je teško odoljeti. Slasni slani jastučići zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. A za sve su zaslužni Renata i Mario Burić.
''Ja sam se uvIjek vodila onom vodiljom kako je moja baka radila, tako i ja radim. Stavljam puno jaja unutra, stavljam maslinovog ulja, stavljam puno nadjeva i onda u konačnici se igram sa tim motivima koji su gore na tjestenini'', govori Renata.
Tajna raviola svakako je u tijestu. Između dva spojena lista tijesta krije se nadjev. A u slučaju Pašte imamo tri okusa: s tri vrste sira, s kravljim sirom i špinatom te krem sirom i pršutom. Renata pritom radi sve ručno, za što, kaže, treba prilično snage.
''Poprilično je zahtjevno, pogotovo zato što treba dosta fizičke snage u rukama za tijesto razvaljat, pa za tijesto mijesiti. Dobro koristim mašinu za stanjivanje tijesta, to je vrlo teško ručno odraditi, ali recimo sve rupice bušim svaku za sebe'', kaže.
Osim okusom, ravioli privlače i izgledom. A vesele boje mogu zahvaliti cikli i žutoj boji domaćih jaja.
''Trudim se da što više bude domaćih proizvoda unutra, od sireva nadalje, pa brašna koje uzimam također od našeg lokalnog OPG-a'', objasnila je.
A proizvodnjom tjestenine Renata se počela baviti zapravo slučajno.
''Nešto sam po internetu istraživala čime se sve ljudi bave, čime se ne bave. I slučajno sam zamijetila u jednoj Facebook grupi da ljudi jako slabo proizvode tjesteninu pogotovo da ima jako slabo za nać recimo domaće mlince, rezanci, to su inače obično na placevima se može naći kod babica i tako sam ja rekla suprugu, ja ću to probati pa ću poslikati objaviti pa ćemo vidjeti što će se dogoditi'', ispričala je.
Osim nje i supruga, raviole prvi kušaju prijatelji.
''Znamo pozvati prijatelje pogotovo kad radimo na nekom novom okusu, onda njih pozovem daj isprobajte, pa ih onda savjetujem tu ti fali soli, tu ti fali ovog lijevo desno. U principu oni jer mi nismo baš kompetentni reć, nama je to sve fino kaj napravimo. Tako da u principu oni su nam najbolji kritičari'', kažu.
Sada je spremna cijelu Hrvatsku upoznati sa svojim raviolima.
''Zapravo odlučila sam se prijaviti na Startaj Hrvatska sasvim slučajno. Moja sestra i jedan od mojih kupaca mi je predložio tu ideju i u jednom momentu mi je to prošlo kroz jedno uho unutra kroz drugo van, ali zapravo kad su mi još jednom nakon nekog određenog vremena pa zašto se ne prijaviš, zašto se ne prijaviš, onda sam ja, pa dobro ajde idem probati'', ispričala je.
Tijekom svojeg poduzetničkog puta, Renata i Mario susretali su se s usponima i padovima, upravo zato ovaj korak još im je draži.
''To je bio vrlo emotivan trenutak za mene. Plakala sam se valjda tri sata u komadu od sreće. Bila sam oduševljena s tim jako. Trebalo mi je dobrih tjedan dana da uopće da shvatim da sam ušla u prvih osam'', rekla je.
Renatina priča pokazuje da život može imati nevjerojatne obrate. Više o njezinu putu i nastanku Pa-šta raviola ne propustite pogledati u prvoj epizodi emisije Startaj Hrvatska u subotu 9-og listopada na Novoj TV.
IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.
1/1 >>
Pogledaj i ovo
+0