Tata i sinovi!

Obitelj Juraga ispričala je kako usklađuje privatni i poslovni život, ali i čija je zadnja kad se mozga o poslu: ''Nekad mi progleda kroz prste...''

Tri generacije obitelji Juraga zatekli smo na istom mjestu, u njihovu malom obiteljskom teatru. Dok tata Slavko te sinovi Marko i Lovro rade na postavljanju novog kazališnog komada na scenu, naša Aleksandra Keresman ispitala je kako funkcionira miješanje obitelji i posla, tko komu najviše popušta i, naravno, čija je zadnja kad se ukrste umjetnički rogovi.

Možda ste ga nekad na svojoj koži osjetili i sami, a uz malo sreće, ako i niste, pojam gaslightinga svejedno je vrlo prisutan u današnjem društvu.

''Gaslighting se odnosi kad vas netko vara, znači nešto gledamo i ne možemo vjerovat vlastitim očima što nam prodaju i plasiraju kao istinu i tom kontekstu se često koristi to gledaj kako gaslightaju'', govori Ana Vučak Veljača.

A dramski tekst Plinsko svjetlo, nastao još 1938., koji se bavi upravo ovom psihološkom igrom, prvi put na domaću scenu postavlja redatelj Marko Juraga.

''I danas je stvarno više nego aktualan zato što to nasilje, nasilje u kućnom okruženju je užasno nažalost prisutno i mislim da o tome treba puno progovarati i pričati i osvještavati to i ovaj tekst je super poligon za jedan kazališni komad koji progovara o tome.''

''Prvi put radimo, morali smo se upoznati u kratko vrijeme pa je malo teško s takvom teškom temom takvim rečenicama pristupit nekome koga ne poznaješ od prije ali dobro smo se snašli. Dan danas se pitam je l' joj mučno ponekad slušat što pričam'', govori Ronald Žlabur.

''Ne zamjeram mu, sve ostaje na sceni, poslije popijemo kavu u miru i sreći.''

Mračni triler postavljen je na scenu u Mesničkoj ulici.

''Ovo je baš prostor za jedan blagi horor.''

U proces je uključena cijela obitelj Juraga. Marko kao redatelj, njegov brat Lovro kao producent, glumačka legenda i njihov otac Slavko Juraga kao glumac, dok je rođakinja Mirna Mihoković zadužena za kostimografiju.

''U 15 godina Aplauz teatra ja mislim da je ovo četvrta, peta predstava da radimo tata i ja zajedno… Često se dogodi da dobijemo zajedno ideju neku a puno češće se dogodi da ja njega nagovaram da nešto igra jer koliko god da mi je tata volim ga i cijenim kao glumca. A i zna mi progledat kroz prste jer smo na nezavisnoj sceni pa je malo nježniji.''

Posebno kad mu se ostvari velika želja da igra detektiva.

''Ako nije šef mafije onda neka je barem detektiv'', kaže Juraga.

A kako to doista izgleda kad se okupi cijeli obiteljski talent na jednom mjestu?

''Svi pomažemo oko svega pa sam ja tako završio u ulozi nekog producenta. Makar sam zabranio Marku da piše igdje da sam producent, ali više ispomoć neka oko organizacije, nošenja stvari, slaganje rekvizite, slaganja scenografije'', rekao je Lovro.

''Nekad ima malo previše kompromisa, malo previše popuštanja iako sam ja takav čovjek, svakome popustim i vjerujem pa zašto ne bih svojim sinovima, bilo bi glupo da njima postavim najviše kriterije iako ih baš i ne štedim previše'', dodaje Slavko.

''Jedni drugima smo sigurno najveći kritičari i najveća podrška ali mislim da teže komuniciramo Lovro i ja pogotovo ako ja njega krenem kritizirat onda je njemu puno teže, tata ga zna dosta poštediti, a onda i spustit na zemlju.''

Tko je najveći kritičar ali i najoštriji i čija je zadnja je mama, kada krene ako krene rasprava mama mora to zaustavit.

''Zapravo mi je najdraže surađivat sa svojom obitelji jer mislim da se najbolje razumijemo i najbolje funkcioniram s njima.''

Sve je lakše i kad se možete osloniti na glavu obitelji s više od 30 godina iskustva na sceni, koji rado svoju mudrost dijeli sa sinovima.

''Da budu odgovorni, prema sebi i prema drugima. Ne znam da li sam ikad previše inzistirao na nečemu. Oni vide nešto što ja ne vidim i ne mislim već mu vidim u očima.''

Uvijek je inzistirao na jednoj širini i obrazovanja i shvaćanja.

''Jedan od prvih savjeta kad smo radili art je bio ako misliš radit i scenografiju, i plakat i fotografirat i glazbu uzmi si vremena, nemoj sve u zadnjih 5 minuta, mislim da ga u ovih 15 godina nisam još uspio poslušat oko toga. Sve je zadnjih 5 minuta.''

Kako sinergija Juraga funkcionira u ovom kazališnom komadu, publika će procijeniti na dvjema izvedbama Plinskog svjetla 16. i 18. lipnja.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS