idite na preglede!

Poznate Hrvatice okupile se u znak podrške oboljelim ženama: ''Preporučila bih da ne čekaju...''

Listopad je mjesec ružičaste vrpce, posvećen podizanju svijesti o prevenciji raka dojke. O važnosti redovitih pregleda razgovarali smo sa ženama oboljelima od karcinoma. Poruke optimizma poslale su svima koji se bore s ovom zloćudnom bolesti. Jesu li disciplinirane kada su liječnički pregledi u pitanju, našoj Juliji Bačić Barać otkrile su i brojne poznate Hrvatice za In magazin.

Započeo je mjesec borbe protiv raka dojke, a tim povodom na istom mjestu okupili su se liječnici, oboljele žene, ali i poznate Hrvatice. Sve kako bi se podigla svijest o važnost preventivnih pregleda.

''Znate kad ste mladi onda uvijek nekako mislite da su to stvari koje se događaju nekom drugom, a onda što više starite što možda nema veze s našom blizinom, koliko možda s godinama, događaju se i te teške bolesti koje nas onda i osvjeste'', govori Lana Klingor Mihić. 

''Toliko je toga previše pogotovo u mojoj okolini tako da postaneš jako svjestan prolaznosti života, koliko se ne treba živcirati u životu, ne treba se živcirati oko gluposti, koliko trebamo cijeniti te svoje dragocjene momente i životne trenutke koje provodimo s obitelji, s prijateljima'', dodala je Marija Husar. 

Katica Periša od karcinoma je oboljela prije 3 godine, a liječi se uz pomoć pametnog lijeka.

''Puna sam optimizma i evo vjerujem da taj lijek će učiniti čuda od početka, tako da mu se radujem i vjerujem da će to dobro završiti. Preporučila bi svim ženama da ne čekaju, da se odazivaju na nacionalne programe, ma ni to da ne čekaju i mlađe žene'', poručila je Katica Periša. 

Jer bolest ne pita za godine. Uvjerila se u to i Sandra Bregant. U prosincu je njezin ginekološki nalaz bio uredan, a 6 mjeseci kasnije dijagnosticiran joj je rak jajnika.

''Nema odustajanja, od početka fajt i to je to, jednostavno hrabro naprijed, dijagnoza je takva kakva je, nije dobro, ali u svakom slučaju boriti se, nema odustajanja'', govori Sandra. 

Ginekološki i pregled dojki - ovo bi svaka žena morala učiniti barem jednom na godinu.

''Jednom godišnje idem na mamografiju jer sam preko 40 i to je za nas žene postalo pomalo i obavezno, ultrazvuk također i ginekološki pregled je nešto što je kod mene pod mora se'', kaže Ivana Delač. 

''Moram naglasiti da je meni dr.Rotim uvijek u svakom razgovoru, uvijek se vratimo na tu žensku temu i ona mi kaže -  Lana uvijek sve kod žena kreće od "dolje", prema tome redovni ginekološki pregledi, redovni pregledi dojke su ipak jako velika garancija da dok je to u redu da će sve biti u redu'', zaključila je Lana. 

Jednog savjeta iz mladosti i danas se drži Marija Husar.

''Marija, obavezno moraš imati zdrave zube, pregled kod stomatologa i obavezno ginekološki i toga se držim ko pijan plota cijeli život'', otkrila je Marija Husar. 

A ima i onih manje discipliniranih kad su pregledi u pitanju.

''Nisam, priznajem da nisam, ali što ne znači da treba mene imitirati, treba ići na preglede bar jedanput godišnje, ja sam malo stala u obilascima bolnica što je razumljivo što sam sve prije dvije godine prošla, ali živa sam, zdrava sam, tješim se da mi nije ništa'', zaključila je Tihana Harapin Zalepugin. 

''Ja sam definitivno prije bila netko tko je bio vrlo ležeran prema svom zdravlju, odnosno nisam obraćala pažnju i nisam trčala za svaku sitnicu doktoru, međutim to se promijenilo tom nekom svjesnošću da pregled u principu na vrijeme spriječava teže posljedice kasnije i sad zapravo sam jako redovita po tom pitanju'', dodala je Ivana. 

Pročelje zagrebačkog hotela osvjetljeno je sinoć ružičastom bojom i s tog je mjesta poslana porukama ženama - ne odgađajte preglede koji mogu spasiti život.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novaplus.hr.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS