Andersenova Nagrada

Miro Gavran dobio svjetsko priznanje za dječju knjigu

showbuzz DNEVNIK.hr

Pišući za djecu i mlade sačuvao je dijete u sebi, ali i pronašao odličnu poveznicu s mlađim naraštajima.

Protekla dva desetljeća Miro Gavran najizvođeniji je dramatičar u zemlji i inozemstvu. Njegova su djela prevedena na 38 jezika i nagrađena brojnim nagradama, no skromnog pisca je itekako iznenadila nominacija za Andersenovu Nagradu, najznačajnije svjetsko priznanje za dječju knjigu. Ni sam ne vjeruje kako bi je mogao osvojiti.

'Doista je mala vjerojatnost da bio mogao dobiti nagradu, no to ne znaci da ne treba sudjelovat u ovakvim nominacijama to je bitna stvar za mene i dječju književnost jer jako je značajno naći se na tom popisu', kaže Gavran.

Pišući za djecu i mlade sačuvao je dijete u sebi, ali i pronašao odličnu poveznicu s mlađim naraštajima.

Kada bismo nabrojili sve njegove uspjehe i stavili ga u kategoriju glazbenika ili glumaca, bio bi nedodirljiva svjetska zvijezda, no uspjeh za njega ima potpuno drugačije značenje.

''Bitno je imati obitelj, prijatelje i raditi posao koji voliš. Moj hobi iz djetinjstva je postao moja profesija i čovjek ne može tražiti više od toga. Ja sam sa 16 počeo pisat i ta strast nije prestala', kaže.

Kako kaže, imao je sreću da je hobi koji je započeo u 16-oj postao njegova profesija i da strast nikad nije prestala. Upravo radi na novoj drami i novom romanu, ovog puta za odrasle. A mi čekamo travanj i držimo palčeve da ipak osvoji nagradu koju itekako zaslužuje.

Cijelu njegovu priču pogledajte u prilogu IN magazina.
 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS