Slavna astronautkinja

Progovorila o filmu koji je uništio sve na čemu je radila cijelog života!

showbuzz DNEVNIK.hr

55 dana provela je u Zemljinoj orbiti, pet puta letjela u svemir i sudjelovala u montaži dijela Međunarodne svemirske postaje MIR!

Umirovljena NASA-ina astronautkinja Marsha Ivins nedavno je boravila u Zagrebu, u kojem je i našoj ekipi podijelila svoja, doslovno, svemirska iskustva. U prilogu koji slijedi doznat ćete kakav je osjećaj otići s planeta.

Ovakav pogled na Zemlju većina nas može doživjeti tek gledajući fotografije. No zato je ova žena spektakularnim prizorima svjedočila iz prve ruke. Marsha Ivins, umirovljena NASA-ina astronautkinja, o iskustvu leta u svemir govorila je i pred zagrebačkom publikom, no, priznaje, teško je opisati odlazak s planeta.

'Vidjela sam sve slike iz svemira, razgovarala sam s ljudima koji su već putovali u svemir, ali kada to vidite svojim očima i shvatite da niste na planeti, to je osjećaj koji ne možete opisati', rekla je Marsha Ivins

Čak pet letova u svemir, od kojih su neki uključivali i odlazak na Međunarodnu svemirsku postaju, i ukupno 55 dana provedenih u Zemljinoj orbiti, za Marshu su bili ostvarenje sna.
Kroz njezine živopisne opise života u bestežinskom stanju, koji katkad izgleda zaista zabavno, pomislili biste kako je posao astronauta prava igra. Ipak, aero-inženjerka, zaslužna za montažu dijela svemirske postaje MIR, koja teži 22 tone, priznaje kako se s takvom odgovornošću nije lako nositi.

'Mislim da morate do određene mjere biti strpljivi, morate biti u stanju dobro reagirati pod stresom na stvari koje ne idu prema planu. Trebate biti sposobni slagati se s ljudima čak i ako vam se ne sviđaju, reagirati na stvari koje se događaju jako brzo u veoma skučenom prostoru', objašnjava.

Strah od pogibije na misiji Marsha ne poznaje, ali zato se najviše bojala pomisli da bi u povijesti mogla biti zapisana kao ona koja je pogriješila.

Dok provode godine pripremajući se za let, pred astronautkinjama i astronautima nije samo izazov posla.
Impresionirati Marshu nikako nije uspio Alfonso Cuaron, svojim hollywoodskim hitom Gravitacija. Oscar mu je u ruke, smatra ona, otišao sasvim nezasluženo.

Najbolji film je '12 godina ropstva', a najviše Oscara dobila je 'Gravitacija'

'Nemam ništa protiv Hollywooda, mislim da postoje odlični filmovi o svemiru i SF filmovi, koji vas uvjere da je sve moguće. Taj specifičan film uništio je sve čemu sam posvetila život. To je kao da liječnik gleda film o medicini, ili odvjetnik o pravu, gledaju ih i misle, pa to ne izgleda tako. Za mene je bilo tako, jer trudili su se biti realistični, a u puno toga je fizika bila sasvim pogrešna', kaže Marsha.

Možda sada, kada u mirovini vrijeme provodi obilazeći svijet i dijeleći svoja iskustva, Marsha popravi štetu nanijetu holivudskim pričama. Nakon 37 godina rada za NASA-u, rijetko koji san ostaje neispunjen, osim onoga da se dosegnu još neistražene visine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS