fenomen bila i ostala

Kazališni spektakl o Lepoj Breni stiže u Zagreb: Što stoji iza uspješnog glumačko-plesno-pjevačkog spektakla otkrivaju njezini tvorci!

Na zagrebačke daske koje život znače stižu Brena Graditeljstva, Biznismenka, Brena Pjesme, Jugoslavenka i Brena Seksualnosti. Sve su to lica showbiz fenomena bivše države, koji predstavlja Lepa Brena. A što stoji iza uspješnog glumačko-plesno-pjevačkog spektakla otkrivaju nam njezini tvorci, prije svečane hrvatske premijere.

Jednako dobro publika na cijelom području bivše države pamti kakav je fenomen bila i ostala Lepa Brena. Zato ne čudi da predstava naziva - Projekt Lepa Brena, ruši rekorde gledanosti, u trenutku kad su svi pomislili da je kazalište na periferiji interesa društva.

''Mi se kroz ovu predstavu bavimo što smo sanjali, kakvo je to bilo jugoslovensko nasljeđe što je to značilo u jednakosti, onda se bavimo pitanjem rata, taj rat je sve nas uvukao u jednu crnu sudbinu i nikome nije donio ništa dobro. Ono što je nama drago jest da su neki oduševljeno prihvatili ideju da se kroz fenomen njene karijere zapravo priča o posljednjih 40 godina na ovim prostorima, koji su razumjeli o čemu pričamo, drugi koji su imali nešto predrasuda i koji su dolazili nakon predstave i sjećam se jedne žene koja je meni prišla poslije i rekla moram da ti kažem da sam nisam vjerovala da ću biti ovoliko zadovoljna, potresena kao što jesam'' , govori Vladimir Aleksić. 

Predstava je daleko od autobiografske priče. Glavni likovi Brena Graditeljstva, Brena Biznismenka, Brena Pjesme, Brena Jugoslavenka i Brena Seksualnosti sastavljena je od monologa nekolicine dramskih pisaca, među kojima je i jedna Hrvatica. Vedrani je pripao prikaz Brene graditeljice.

''U cijeloj bivšoj Jugoslaviji, najviše u Srbiji, Bosni i Crnoj Gori i nešto manje u Hrvatskoj, su nicali ti neki mali neboderi i zgrade stambene i iz milja su im govorili da su Lepa Brena, to jes davali im nadimke zato što da citiram, bili su visoki i bijeli poput Breninih nogu i imali su male crvene kroviće kao brenine suknjice. Kroz tu neku metaforu zgrada taj dio priča priču o nekakvoj novoj nadi u Jugoslaviji i kako se ta nada počela urušavati s obzirom da danas znamo da te neke planske gradnje nema i govorimo o tim nekim vrijednostima koje su tad bile nove i optimistične a sada više pod utjecajem kapitalističkog sustava ne postoje'', govori Vedrana Klepica, spisateljica i dramaturginja. 

Redatelj Vladimir Aleksić preuzeo je i glumački zadatak da interpretira Brenu Seksulanosti.

''To je muškarac, homoseksualac koji živi u Beču, ima svoj drag queen show naslova Brena Sensualisima i on imitirajući Brenu uspijeva ostvariti svoju individualnost i zahvaljujući time što se bavi suprotstavlja se ocu da živi život kakav želi da živi. Baš kao i što s lakoćom puni Arene, ime Lepe Brene, jednako tako privlači publiku u kazalište'', kaže Vladimir Aleksić. 

''U prva tri dana u Zagrebu rasprodane su skoro 4 predstave, službena premijera bit će u utorak 7. ožujka u 18 sati u kazalištu Kerempuh. A ono što možemo reći ekskluzivno za Inmagazin da u petak 10. ožujka u 20 sati projekt Lepa Brena seli iz Zagreba u Rijeku'', otkrio je Vedran Strukar, PR stručnjak. 

Nakon čega nastavlja turneju regijom, koja će mnoge, vjerujemo, ispuniti nostalgijom ili pak nadahnuti za neke nove snove o boljoj budućnosti.

''Uspjela je opstati u svakom razdoblju i svakom društvu i to je zašto je ona fenomen, možete voljeti njenu glazbu, možda vam se ne sviđa kako izgleda, da ne volite njenu glazbu ali ono što joj ne možemo oduzeti jest fenomen trajanja i popularnosti'', zaključio je Vladimir Aleksić. 

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 18:00 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS