DOMAĆI PROIZVODI NISU UVIJEK LIJEPI 'Često sumnjaju da je to uopće proizvedeno u Hrvatskoj'
Na oko 6 hektara uspijeva čak 20-ak vrsta: od japanske hokaido do novije sorte ibiza, koja ima okus meda.
Ekipa inMagazina posjetila je ekoimanje splitskog agrotehničara Josipa Plazibata, kojem je najveći san vratiti život u sela Dalmatinske zagore. Njegov 'botanički vrt' najpoznatiji je po bundevama.
MOŽE LI IH SPASITI? Ovo je najzdravije voće na svijetu
Na oko 6 hektara uspijeva čak 20-ak vrsta: od japanske hokaido do novije sorte ibiza, koja ima okus meda.
'Mi smo svaki dan na tržnici i nažalost ljudi još uvijek traže lijepe proizvode, a nažalost ono što je uzgojeno na ovakav način nije uvijek i lijepo. Često sumnjaju da je to uopće proizvedeno u Dalmaciji, u Hrvatskoj pa kad vide te neobične plodove, pitaju je li to došlo iz Kine ili Bog zna koje zemlje', objašnjava.
A bundeve koje su se od pamtivijeka u Dalmaciji smatrale hranom za svinje, danas su postale vrlo traženo povrće među Hrvatima, koji sve više cijene eko proizvode.
Najveći uzgajivač bundeva u Dalmaciji nam je otkrio zašto su plodovi ovog povrća iznimno zdravi.
'Taj omjer minerala i vitamina je idealno izbalansiran i pošto sadrži 90% vode + ti minerali i vitamini, ona je idealna u dijetalnoj prehrani, a inače jako blagotvorno djeluje na ljudski organizam, osobito za starije ljude i malu djecu. Zanimljivo je da bundevu može jesti dijete već od 2 mjeseca', objašnjava.
A prije 4 godine, ovaj splitski agrotehničar je uzgojio i prvu vlastitu sortu, Filomenu. Duguljasta je, zelenožute boje, a nosi ime njegove najmlađe kćeri.
Najveća Josipova želja je vratiti život u sela Dalmatinske zagore, koja godinama odumiru.
'Smatram da bi se država trebala na jedan sasvim drukčiji način uključiti u naš rad i biti nam velika podrška jer napokon bi svi trebali shvatit da bez bogatog seljaka nema ni bogate zemlje.'
Cijelu priču pogledajte u prilogu inMagazina.
DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook