''to je najveće bogatstvo''

Upoznali smo je u Masterchefu, okušala se i u Plesu sa zvijezdama, a ima još jednu veliku strast!

Odavno znamo za njezine kolače, koje srcem priprema. Ivanu Čuljak upoznali smo u ''Masterchefu'', a okušala se i u ''Plesu sa zvijezdama''. No kada je opisujete, ne smijete zaboraviti njezinu strast prema putovanjima. Zato u prilogu IN magazina možete putovati njezinim fotografijama i snimkama - od Armenije preko Gruzije do Turske.

Dosad je putovala na sve moguće načine osim motorom, pa nakon posljednjeg putovanja na listu svojih životnih pothvata može staviti i tu avanturu.

''Proputovala sam više od 40 zemalja, nisam brojila, ali mislim da je više od 40 s ovim zadnjim, i mislim da je to najveće ulaganje i neko najveće bogatstvo koje nam ostaje za cijeli život'', govori Ivana. 

A kada se spoje prava ljubav i ljubav prema putovanjima, nema ljepše priče, i to zahvaljujući partneru koji je zaljubljenik u motore. On je, doduše, na to putovanje krenuo dva tjedna ranije, kroz Irak i Iran, a ona ga je dočekala u Armeniji:

''Meni je rekao da za mene nisu Irak i Iran jer je valjda mislio da nije sigurno za žene ili zbog sigurnosti, i onda smo odlučili da se nađemo u Erevanu, glavnom gradu Armenije. Došla sam avionom i onda smo išli motorom sve do Zagreba, nekih tri i pol tisuća kilometara'', priča Ivana. 

Armenija je jedna od bivših sovjetskih zemalja. Glavni grad Erevan stariji je čak od Rima. Smješten je u podnožju planine Ararata, koju lokalno stanovništvo smatra nacionalnim simbolom te svetom planinom.

''Ona je zatvorena granicom i s Turskom, jer su vodili ratove godinama, i s Azerbejdžanom, tako da u Armeniju možete ući ili kroz Iran ili kroz Gruziju'', objasnila je Ivana.

Na granici je Azije i Europe s bogatom baštinom. Prva je zemlja na svijetu koja je proglasila kršćanstvo državnom religijom pa se tako u Erevanu nalazi i najstarija katedrala na svijetu. Nemoguće je uroniti u armensku kulturu, a ne kušati armenska nacionalna jela.

''Ima lavaš, to je njihov pita kruh, i poznati su s tom svojom pizzom, kako je oni nazivaju, na tom njihovu kruhu, koja je pod UNESCO-ovom zaštitom'', priča Ivana. 

Još jedna država od 15 koje su nastale raspadom Sovjetskog Saveza je Gruzija. Među kulturnom baštinom jedna je posebna crkva u glavnom gradu Tbilisiju, koja je važna u njezinoj povijesti.

''Staljin se tu oženio za svoju prvu ženu, koja je umrla, prije nego što je postao komunist i ateist'', priča Ivana.


Gruzijska hrana bogata je začinskim biljem. Najpoznatije jelo svakako je hačapuri. 

Kada putujete kroz Gruziju, ne smijete zaobići Batumi, poznato ljetovalište na obali Crnog mora, gdje ljetuju i Gruzijci i Turci. Vozeći se obalom, nastavili su do Turske. Na pola puta između Istanbula i Ankare smjestio se napušteni grad koji nikada nije zaživio, ali i dalje oduzima dah.

''Sagrađeno ih je 500 i kada se dogodila korona, sve je stalo, tako da zjapi doslovno prazan i nema nikog osim zaštitara koji čuva da ne uđete i ne uništite'', govori Ivana. 

Kaže, nevjerojatno je lako zaljubiti se u ljepote svijeta. Ali planira već i novo putovanje, poput onog u Moldaviju i Rumunjsku. A ove fotografije ostaju uspomene kojih će se uvijek rado sjećati.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novaplus.hr.

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 inMagazin Naša glumica o borbi s ADHD-om u trudnoći: ''Tražila sam pomoć na razne načine...''

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 Celebrity Tijelo žene koju zovu boginjom ljepote nadmašilo je sva očekivanja, nitko ne vjeruje da ovako izgleda na pragu pedesete!

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS