Svi putevi vode u Varaždin

Tko još nije čuo za Špancirfest? Ako još niste, vrijeme je da ga posjetite, a ekipa IN magazina provjerila je što se nudi!

Razlog za besane noći Varaždinaca, ali i brojnih posjetitelja tog baroknog grada, ovih dana je Špancirfest. Stara jezgra ugostila je više od 500 izvođača. Koncerti, predstave, tradicionalni obrti, tečajevi plesa i različite radionice dobri su razlozi za posjet tom posebnom šarenom festivalu. Španciranju Varaždinom nije odoljela ni naša Dorotea Filipaj.

Tko još nije čuo za Špancirfest - najpoznatiji i već 26 godina omiljeni ulični festival u Hrvatskoj?

Naziv dolazi od varaždinske riječi špancirati, što znači šetati. A ovaj festival slavi upravo to, opušteno uživanje u gradu, umjetnosti, glazbi i zabavi. Titulu "Kraljice španciranja" nose upravo ove dame.

''Predstavljamo udrugu dame u povijesnim haljinama s našim 21 članicom. Svaka od nas ima jednu od uloga dama koje su nekad živjele u Varaždinu, ali su bile članice građanstva. Dakle, ne radi se o nikakvoj eliti, dvorcima i palačama. Koliko god izgledamo grandiozno i glamurozno u haljinama, predstavljamo čisto građanstvo. Dame koje su značile puno za Varaždin, pomagale su djeci, uglavnom su osnivale zaklade za njihovo školovanje i zbrinjavanje'', kaže Lara Loparić.

Festival koji označava kraj ljeta u Varaždinu svake godine privuče više od 300 tisuća posjetitelja – kako domaćih, tako stranih. A stara jezgra grada i ove je godine pretvorena u veliku pozornicu! Ako ste raspoloženi za cirkusante, akrobate, žonglere ili štulaše, na svakom vas koraku čekaju njihove predstave.

Njemačka grupa uličnih performera - Stelzen-ArT ulice Varaždina uveseljavaju već puno desetljeće.

''Volimo ovo, volimo raditi na štulama. Volimo biti ovdje. Mislim da je ovo deseti put da smo ovdje, osjećaj je kao da smo došli kući'', kaže Janine Jaeggi.

Na štulama visine 2 metra, ovi perfomeri pokazuju kombinaciju gracioznog kretanja, vještine i umjetnosti koja ostavlja bez daha.

''Predstavljamo cvijeće i leptire. Mislimo da je u našem svijetu važno pokazati bajku, donijeti dobru energiju, raditi u različitim zemljama i svojim performansom spajati ljude'', dodaje Janine.

Nakon cjelodnevnog španciranja, vrijeme je za okrijepu.

''Imamo burgere s divljači koji su prvi put, dakle debitiraju ove godine. Imamo burgere s mesom mladog bika, ali imamo i tajlandsku hranu. Njihove klasične tajlandske specijalitete poput pad thaija, ali i burgere na tajlandski način'', govori Zrinka Ferina, glasnogovornica Burger festivala.

Ima i slastica.

''Najviralniji hit je sladoled u kroasanu.''

A kada utažite glad, možete posjetiti neki od brojnih koncerata glazbenih zvijezda, koji festival čine najboljim mjestom za neslužbenu proslavu kraja ljeta.

IN magazin gledajte od ponedjeljka do petka u 17:30 na Novoj TV, a propuštene emisije pogledajte besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS