Nakon 40 godina

Detalji o slavnom Ex YU bendu izašli u javnost!

showbuzz DNEVNIK.hr

Ove godine Bijelo dugme proslavit će punih 40 godina, a ovo zasigurno niste znali o njima!

Bili su sve što smo htjeli i čemu smo se divili, s njima smo pjesmom živjeli sretne i tužne trenutke života. Oni su Bijelo dugme, a ove godine slave 40. obljetnicu osnutka. Tim povodom nedavno je objavljena biografija imena ''Što bi dao da si na mom mjestu", autora Dušana Vesića.

'U toj knjizi zaista mogu dobiti podatke o svemu što je bilo bijelo dugme i o snimanjima, putovanjima, suradnicima, imena i prezimena, isto tako na fotografijama ima puno cura koje su danas žene', kaže Željko Bebek.

Dugme je osnovano u Sarajevu 1974. godine, a aktivno djeluje do 1989. Objavili su petnaest albuma i mnoge singlove koji su se prodavali u rekordnim nakladama, poput albuma „Što bi dao da si na mom mjestu", koji je prodan u danas nezamislivih 800 tisuća kopija. Zbog njih su izmišljeni diskografski trofeji poput dijamantne ploče, a bili su i prvi bend koji je punio dvorane i stadione.


Uz glazbenu genijalnost, imali su i društveno-pokretačku karizmu, zbog koje ih je bivši sustav proganjao.

Da bi ih sustav prestao proganjati zbog svoje prozapadnjačke orijentacije, kako su ih partijski dužnosnici optuživali, dobrovoljno odlaze i na radne akcije.

'Ta prva radna akcija na koju smo otišli desila se nakon boravka od mjeseca dana u Americi gdje smo snimali dvije tri pjesme i zaista iz New Yorka i popet se na Kozaru bilo je grozno, nepojmljivo', kaže Bebek.

U milosti sustava bili su 1975. kada su bili pozvani da sviraju Titu na proslavi Nove godine.

Pomiješajte poljupce s vinom na koncertu Željka Bebeka u Dubrovniku

'Odsvirali smo tri pjesme, ovaj se dignuo nakon prve i otišao van jer čovjek to nije mogao trpiti pa nije lud', objašnjava.

Filozofija života Bijelog dugmeta bila je rokerska u cijeloj svojoj punini i žestini. Poroci i razuzdane zabave bili su sastavni dijelovi turneja, pa i one zagrebačke, kada su ih izbacili iz jednog od luksuznih hotela, i to zbog šampita.

Bijelo dugme prestaje s radom 1989. Ponovno se okupljaju 2005. i pred više od 200.000 posjetitelja održavaju koncerte u Zagrebu, Sarajevu i Beogradu. Sličan scenarij okupljanja trebao je biti i ove godine, povodom obilježavanja obljetnice osnutka, no osobni interesi nadjačali su ideju glazbenog zajedništva.
'Nismo uspjeli jer ove godine s više iskustva su svi ušli u pregovore i nije bilo toliko para', objasnio je Bebek.

Iako nećemo imati to zadovoljstvo vidjeti ih uživo u sjaju njihove glazbene izvrsnosti, ipak ćemo moći uživati u novoj glazbenoj poslastici. Naime, ubrzo izlazi remasterirani cd box set s njihovim najvećim hitovima po kojima ćemo ih pamtiti.

Što je još sve otkrio Željko Bebek o slavnom bendu pogledajte u prilogu In Magazina.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS