Uvijek posebna!

Već od malih nogu znalo se da će u životu imati veliku ulogu: Voljena Lilibet nije htjela biti kraljica, ali ipak je svoj život posvetila narodu

Kraljica Elizabeta Profimedia 1/46 >> Pogledaj i ovo +35 Galerija

Kraljica Elizabeta II. preminula je u svom dvorcu Balmoral u Škotskoj, a od početka njenog života znalo se da će imati vrlo važnu ulogu tijekom svojeg dugog vijeka.

Kraljica Elizabeta II. preminula je u svom dvorcu u Balmoralu u Škotskoj, potvrdila je Buckinghamska palača.

Njezina vladavina Ujedinjenim Kraljevstvom trajala je dugih 70 godina, a već od malih nogu znalo se da će u životu imati veliku ulogu.

Ovog travnja navršila je 96 godina, a sudeći po njenom nastupu i raspoloženju rijetko tko se mogao nadati da će nas samo četiri mjeseca kasnije napustiti najdugovječnija vladarica na svijetu.

Kraljica Elizabeta bila je rođena 21. travnja 1926. godine u Londonu pod imenom Elizabeth Alexandra Mary. Od njena rana djetinjstva nitko nije očekivao kako će se u njenoj obitelji dogoditi preokret te da će malena Elizabeth kao vrlo mlada naslijediti kraljevski tron.

Njen stric Edward naslijedio je tron nakon smrti njezina djeda, a od svoje dužnosti odstupio je nakon nepunih godinu dana jer je umjesto kraljevske titule odabrao ljubav i rastavljenu Amerikanku Wallis Simpson.

Sljedeći na redu za tron bio je kraljičin otac George, a nakon njegove smrti, ovu titulu mogla je preuzeti jedino Elizabeta jer George i njena majka Elizabeth Bowes-Lyon nisu imali muško dijete.

S 11 godina, Elizabeta je saznala da će jednom morati vladati Ujedinjenim Kraljevstvom, a već tada je čvrsto protestirala protiv ove odluke.

Unatoč kraljevskim titulama, Elizabeta je odrasla u opuštenoj atmosferi. Otac nje i njene mlađe sestre Margaret razmazio ih je u svakoj prilici. Svoju je obitelj nazivao "nas četvoro" i inzistirao na tjednom odlasku u kino, sjedeći na običnim sjedalima i uživajući u kokicama.

Vikende su provodili u White Lodgeu u Richmond Parku gdje su se Elizabeth, poznatija i pod nadimkom Lilibet i Margaret voljele igrati.

Kad je imala šest godina, obitelj je preuzela Royal Lodge u Windsor Great Parku kao svoj ladanjski dom. Princeze su obožavale kolibu i čak su imale vlastitu igraonicu u dvorištu pod nazivom ''Y Bwthyn, Mala kućica''.

Kraljica je obožavala životinje. S tri godine počela je jahati konje, a cijelog života imala je i kućne ljubimce. U Buckinghamskoj palači uz nju su uvijek bili i psi korgi pasmine. U korgije se zaljubila još kao dijete, a prijatelji njene obitelji tada su imali takvog psa pa je i Elizabeta poželjela imati ga jednog dana. Kroz svoj je život odhranila puno psića, a poseban je stigao za njen 18. rođendan. Kujica se zvala Susan, a kad je uginula, kraljica joj je čak napravila i nadgrobni spomenik.

Princeze su kod kuće školovale njihova majka i guvernanta Marion Crawford.

No, za razliku od ostale djece, kraljica nije učila predmete kao u školi.

Elizabeta je od svojih prvih školskih dana imala poseban protokol učenja samo četiri predmeta: povijesti, jezika, književnosti i glazbe.

Kada je bila malo starija, kraljici je to čak i zasmetalo pa je htjela naučiti i sve ono što ostali uče, ali ubrzo je shvatila da je s razlogom učila samo određene predmete koji joj trebaju za nasljeđivanje trona.

Šok je uslijedio kada je imala samo 25 godina. Od srčanog udara 1952., preminuo je njen otac George VI., a Elizabeta je tada postala najmlađom kraljicom.

U tom trenu, Elizabeta je bila na putovanju u Keniji sa svojim suprugom Philipom gdje je saznala tužne vijesti.

Na odmor je otišla kao princeza, a vratila se kao kraljica, a od tog trenutka, njen se život skroz promijenio.

Svoj je život posvetila Kraljevstvu. Puno je puta zanemarila obitelj i brak kako bi donijela odluku potrebnu narodu te je ove godine proslavila i Platinasti jubilej, a njen posljednji dan kao da je čekao da proslavi najveći uspjeh u svome životu i veliku obljetnicu.

Najdugovječnije vladarice više nema, a tron će preuzeti njen sin Charles koji je postao novim kraljem Ujedinjenog Kraljevstva.

1/10 >> Pogledaj i ovo +6 Svijet Preminula kraljica Elizabeta II.: Ujedinjeno Kraljevstvo tuguje

1/30 >> Pogledaj i ovo +26 Celebrity Kate Middleton snimljena je tijekom jednog od najtežih trenutaka u kraljevskoj obitelji, evo gdje su je uhvatili fotografi

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS