Dva tanjura, dvostruka muka

Repliciranje dva vrhunska jela u sat i pol vremena!

showbuzz DNEVNIK.hr

Ines je jelo pogledala, isprobala i postavljala pitanja. Chef je objasnio povezanost puževa i koprive: kad je bio mali puževi su uvijek bili oko kopriva, pa je to bio logičan slijed.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

'Kad sam čula da su dva tanjura pao mi je mrak na oči´, kazala je Ines. Nadala se jednom tanjuru i chefu koji govori hrvatski, a dobila je jedan dodatni tanjur. Puževi u slanini joj se sviđaju: ´Tanjur izgleda svježe, proljetno i doziva: ´Probaj me!´´. Najviše je brine čišćenje telećih brizli. Chef Janez joj je odgovorio na pitanja, ali kad ga je upitala hoće li joj pomoći za vrijeme kuhanja odgovorio joj je: ´O, to ne!´. Nije očekivala dva tanjura i prepala se, priznaje. ´Hoće li se netko mijenjati sa mnom?´, pitala je u šali.

Ines je kuhanje započela s omatanjem puževa u slaninu. Puževi su joj pod prstima bili hrapavi i vodenasti, a ne 'ljigavi kao što svi misle'. Tresle su joj se ruke jer je bila uzbuđena. Dino misli da Ines nije tu zahvaljujući sebi nego i kolegama koji su je tu ´gurnuli´. Vidno je pod stresom i misli da se inače tako ne ponaša. Kad je primila koprive ruke su je počele peći, pa je zamolila Igora rukavice. Chef Janez je rekao da je dobro započela. S čišćenjem brizli nije imala problema jer se opnica lijepo dizala. Na receptu su bili samo napisani sastojci, bez količina. ´To je ono što nas čini kuharima – nepce!´, kazala je Ines. Malo se zbunila sa slastičarskom vrećicom, pa je pitala chefa kako dalje i on joj je objasnio.

Kušala je smjesu s brizlama, pa ju je ispljunula jer nisu bile gotove. Na jabuku je zaboravila, pa je pola sata prije kraja počela brzo raditi. Majoneza joj se nije htjela dići, pa joj je Petra Gerić viknula da je ostavi. Odlučila je ići bez majoneze. Chef Janez je gledao u njezine koprive i creme fresh kojeg je bilo premalo, pa joj je dao svojeg koji mu je ostao i svoje majoneze. Vrijeme je polako isticalo, Ines se prolilo ulje, pa se poskliznula. Radovan Ines daje veliku šansu jer je precizna i zna kuhati po receptu.

Tri minute prije kraja ju je Igor obavijestio o vremenu. Maknula je puževe s tave i u tom trenu joj se otkotrljao ražnjić na pod. Puhnula je i stavila ga na tanjur i servirala. Polako je gubila živce. ´Daj, pustite me sad!´, obratila se galeriji nešto manje od minute do kraja. Kaže da joj je galerija zadnju minutu smetala. Ipak, prije kušanja je odlučila: ´Presrest ću tanjur prije nego što dođe do žirija!´. Da je imala još puževa i slanine, kaže, ono što je palo na pod ne bi uopće stavila na tanjur. Prošlo joj je kroz glavu što bi bilo da ne kaže žiriju što se dogodilo ali to joj ne bi bilo oprošteno, saznalo bi se.
´Kad dođemo u restoran mi ne znamo što se s tanjurom prije desilo´, započela je objašnjavanje. ´Smatram da je na kuharovoj savjesti hoće li jelo koje je palo na pod servirati´, zaključila je. Boji se reakcije žirija koji će se sigurno pitati gdje je taj drugi tanjur, ali kad čuju što se dogodilo bit će im drago, misli Ines. ´Ovo mi je najteži trenutak u Masterchefu, baš mi je žao što je tako ispalo´, kaže.

Za vrijeme kušanja jednog tanjura koji je Ines poslužila Radovan se, ne znajući za nastalu situaciju, pitao: ´Da mi je znati kakvi su puževi! Što da sad radim?´. Mate je odgovorio: ´To je diskvalifikacija, ocijenjeno samo jedno jelo!´. Prva dva tanjura su bila od chefa Janeza. ´Nema se tu što puno reći. Gotovo identično.´, komentirao je Dino. Posebno se oduševio karameliziranim vrhnjem. Dalo se naslutiti da su to tanjuri chefa Janeza. Drugi tanjur je bio bez jela s puževima, pa se dalo naslutiti da se nešto dogodilo. Dino u svom restoranu ne servira jelo ako njime nije zadovoljan ili ako se desi neka havarija kao što su padanje na pod ili zagorijevanje. ´Zanima me što se desilo tako strašno!´, kazao je.

Tanjur chefa Janeza žiri je ocijenio trima peticama. Što se Dinove procjene tiče, oba jela su perfektna. Zaintrigiran je brizlama, a ideju s vrhnjem smatra dobrom. Mate bi volio da su bila tri tanjura tako da jela ne bi morali dijeliti. Radovan je komplimentirao tumačenje tradicije. Kad je stigao samo jedan tanjur koji je pripremila Ines Mate je bio iznenađen: ´Mislio sam da su ga odnijeli mali zeleni!´. Ines je žiriju pojasnila što se dogodilo s drugim tanjurom. Mate i Radovan su joj se zahvalili na odluci da ga ne posluži. Žiri je njezin trud ocijenio dvama trojkama od Mate i Radovana, dok joj je Dino dao dvojku.

Igor se obratio Ines: ´Nemoj se ljutiti, danas nisi imala šanse!´. Chef je izjavio da ne zna jesu li svi kandidati takvi, ali je Ines izuzetna. Darovao joj je svoju knjigu. Janez je svojom gestom Ines ugodno iznenadio. Danas je naučila da svatko zaslužuje drugu priliku ako se ne pokaže u najboljem svjetlu i da je iskrenost vrlina. Nakon današnjih iskustava na kuhanje gleda drugačije i želi raditi u kuhinji. ´U svakom slučaju ovo je veliko iskustvo. Nema radi čega biti razočarana!´, kaže Marko Raić. Nezgodu koju je imala Ines Dino komentira: ´Netko tko bi prešutio ovakav gaf, nema što raditi na Masterchefu, ni u profesionalnoj kuhinji´.

Chef Janez je veoma zadovoljan svojim ocjenama, ali ne i ocjenama koje je dobila Ines. Misli da je trebala dobiti barem 3 do 4. To što nije servirala puževe mu se čini pošteno od nje. ´Nitko ne bi htio jesti hranu koja je bila na podu´, kaže. Današnji izazov nije shvatio kao natjecanje, zato joj je posudio creme fresh i majonezu. ´Drage volje sam joj to dao´, kazao je. Radovan nije razočaran Ines jer je ambiciozna, talentirana, dobro kuha i profitirat će od današnjeg dana. Vjeruje da bi mogla doći do finala.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS