nekad i danas

Sve je počelo davne 1965. - Sjećate se prve pobjednice Eurosonga?

showbuzz DNEVNIK.hr

Kontroverzna Conchita Wurst prošle je godine pobjedila zato se ovogodišnji Eurosong održava u Austriji, no znate li tkoje bila prva pobjednica?

24. svibnja 1956. godine je u Luganu u Švicarskoj održana prva Eurovizija, danas popularni Eurosong, godišnji festival zabavne glazbe natjecateljskog karaktera u kojem sudjeluju izvođači iz zemalja čije su nacionalne televizijske kuće aktivni članovi Europske radiodifuzne unije.

Na prvom su natjecanju sudjelovale Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska, a pobijedila je Lys Assia iz Švicarske.

Tko je zapravo pobjednik Eurosonga 2014?

Sljedeće godine priključile su se i Velika Britanija, Danska i Austrija, koje su s prvog festivala diskvalificirane zbog zakašnjelih prijava. Broj zemalja sudionica od tada neprekidno raste.

Prošlo 25 godina od Eurosonga u Zagrebu: Izabrali smo TOP 5 najuspješnijih domaćih pjesama

Ove godine na Eurosongu nema naših predstavnika, no izbor za najbolju pjesmu Europe se i dalje s nestrpljenjem očekuje i komentira. Zahvaljujući pobjedi kontroverzne bradate žene Conchite Wurst izbor 2015. se održava u Beču, a situacija se itekako promijenila od prvog izbora davne 1965. 

Tko će biti pobjednik ove godine? E to ćemo tek morati dočekati. Činjenica je da se trendovi za najbolju pjesmu Europe uvelike promijenili, no izbor i dalje plijeni pozornost medija i publike. Favoriti su ove godine Šveđani, Srbija je isto ušla u finale, a što se sve sluša u Europi saznat ćemo već ovog vikenda.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS