imali buran brak

Bio je velika ljubav slavne umjetnice: Oprostila mu je prevaru pred punim muzejom publike

showbuzz DNEVNIK.hr

Konceptualni umjetnik Ulay je bio 12 godina u braku sa svjetski poznatom umjetnicom Marinom Abramović.

 U 77. godini u Ljubljani je preminuo poznati konceptualni umjetnik Ulay, bivša ljubav crnogorske umjetnice svjetske reputacije Marine Abramović (74).

Ulay je umro od posljedica raka, a Marina mu je posvetila objavu na društvenim mrežama. “Tužna sam zbog smrti mojeg prijatelja i bivšeg partnera. Bio je izniman umjetnik i ljudsko biće, nedostajat će. Utjeha je saznanje da će njegovo nasljeđe živjeti vječno”, napisala je.

Ulay i Marin su se upoznali 70-ih godina u Amsterdamu. Vjenčali su se 1976. i u braku bili do 1988. Imali su burni bračni život, a cijelo vrijeme su skupa izvodili performanse. Živjeli su u Ulayjevom kombiju Citroënu desetak godina.

Par se razdvojio nakon zajedničkog performansa “Ljubavnici: Hod po Velikom zidu“ na Kineskom zidu kada su hodali jedno drugome ususret. Opet su bili skupa nakon tri mjeseca, no Marina je otkrila da ju je Ulay varao s prevoditeljicom s kineskog jezika koja je pokraj njega hodala i napravio joj dijete.

Umjetnik je imao izgovor da mu je brak s Abramović bio loš i slomio joj je srce. Iako ju je sve to jako povrijedilo, savjetovala je Ulayju da se oženi prevoditeljicom. Nakon toga je krenula u samostalnu karijeru.

Bivši supružnici su se ponovno sreli 2010. na Marininom performansu u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Dok je umjetnica sjedila za stolom, ispred nje su se izmjenjivali posjetitelji. Na kraju prvog dana je došao Ulay.Marina je zbog njega prekršila pravila performansa i primila ga za ruke. Gledali su se u oči i plakali, a Ulay je potom otišao.

Umjetnica je u svojim memoarima "Prolazim kroz zidove" istaknula kako nikada nije upoznala nikoga tko je bio poput Ulaya. Objasnila je kako je imao dvije različite strane lica. Jedna je bila glatka, izbrijana i napudrana s počupanim obrvama i ružom na pola usana, a druga sa zarazlom bradom, normalnom obrvom i bez šminke. 

Zanimljivo je da su bivši supružnici bili rođeni 30. studenog, samo s tri godine razlike. 

1/1 >> Pogledaj i ovo +0 Celebrity Dugo je nije bilo: Franka preslatkom fotografijom sina Viktora raznježila obožavatelje na Instagramu

 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS