tužna vijest

Preminula legendarna Dara iz Žikine dinastije, a iza sebe je ostavila i brojne druge uloge po kojima će je publika pamtiti

showbuzz DNEVNIK.hr

Darinka Dara Čalenić najpoznatija je po ulozi Žikine supruge Dare u "Žikinoj Dinastiji", a svojim glumačkim ostvarenjima zadužila je jugoslavensku kinematografiju.

Darinka Dara Čalenić, koja je poznata po ulozi u komediji "Žikina dinastija, preminula je u 87. godini života nakon duge i teške bolesti, izvijestili su iz Kino-Teatra. 

Njezin pogreb održat će se u Novom Sadu u najužem krugu obitelji. 

Darinka se rodila 18. srpnja 1934. u Novom Sadu, u kojem je završila osnovnu školu, gimnaziju i Srednju glumačku školu pri Srpskom narodnom kazalištu, koje je najstarije profesionalno kazalište u nama susjednoj zemlji. 

Čalenić je prvi glumački angažman dobila 1949. u Narodnom kazalištu u Kraljevu, a zatim je nastupala u teatrima u Užicu i Somboru. Glumica je 1954. postala dio Srpskog narodnog kazališta u svom rodnom gradu. 

Odigrala je više od 40 uloga na sceni i pojavila se u mnogim televizijskim serijama te dječjem programu. Iza nje je i zavidan broj angažmana u filmovima, među kojima su "Vjetar je stao pred zoru", "Put oko svijeta", "Gospođa ministrica" i "Mačak pod šljemom". 

Od 1970. živjela je u Americi u New Yorku i Bostonu, gdje je glumila u drami I. Bergmana "Osoba", koju je režirao njezin muž Vladimir Petrić, ugledni profesor filma na Harvardu i suosnivač filmskog arhiva na tom sveučilištu. 

Supružnici su sve do 2015. živjeli u SAD-u i redovito dolazili u Beograd. Kada je doživjela moždani udar i dio tijela joj je ostao paraliziran, Dari je bilo zabranjeno letjeti avionom pa su rasprodali svoju imovinu i trajno se doselili u glavni srpski grad. 

Inače, par, koji je u braku od 1959., utemeljio jr Fondaciju Dara Čalenić, koja od 2004. dodjeljuje specijalne nagrade za najboljeg glumca i glumicu do 30 godina. Mnogi ističu da su Dara i njezin muž zadužili jugoslavensku kinematografiju odličnim ulogama i sjajnim filmovima. 

Čalenić gledatelji najviše pamte po ulozi Dare, Žikine žene u "Žikinoj dinastiji", nastavku filmskog serijala "Lude godine". 

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS