Jeste znali?

Otkrivena 'tajna' Silinog ukrasa za kosu!

showbuzz DNEVNIK.hr

Sve gledateljice Sile zasigurno su se zapitale od kuda potječe zanimljiv ures na kosi glavne junakinje ove popularne serije.

Prozujite s nama kroz sve showbizz vijesti dana – Lajkajte Showbuzz!

Sili je tu lijepu kopču za kosu uplela njezina biološka majka Bedar i to za njen rođendan.

Ovaj ukras 'kopija' je tradicionalnog nakita pokrajine u kojoj se snimala serija. Za vrijeme prikazivanja serije kopča je bila hit te su strankinje i obožavateljice serije željele imati.

>> Boran saznaje da je tajni kupac imanja u Mardinu - Sila!

Frizer Lokman Hitay objavio je da su taj zanimljiv ukras dizajnirali on i njegova mlađa sestra kada su rastavili naušnice u obliku pauna te na njega dodali zlatnike. Ova kreacija kopija je tradicijskog ukrašavanja kose.

U Mardinu žene su nekoć kosu ukrašavale zlatnicima. Na krajeve pletenica stavljali su se zlatni ukrasi u obliku pilića, a u uvojke koji uokviruju lice zlatnici. U tome je upravo frizer pronašao inspiraciju da malo preoblikuje Silin ukras.

Cilj tog zanimljivog uresa je predstaviti kulturu Mardina. Zanimljiv je i podatak kako je Silin ukras za kosu okrugu Mardina donio blagostanje, jer je ubrzo počela njegova mahnita prodaja. S druge strane jedan vlasnik zlatarnice tvrdio pak da je u svojoj radionici preoblikovao naušnice u obliku pauna, pretvorio ih u ukras za kosu i na njega dodao zlatnike. Prema zlataru Acunu ovaj ukras za kosu, koji su i prije prodavali u Mardinu, tek nakon što je upotrijebljen u seriji, počeo je buditi veliko zanimanje.

Prema priči zlatara prije su taj ukras nosile jesidske i asirske žene u Mardinu. Nakon toga počele su ih nositi i muslimanke. Unatoč tradiciji, ures je postao planetarno popularan kada ga je u kosu uplela glumica Cansu Dere. Tada se slava tog ukrasa proširila izvan granica Mardina te su tamošnji zlatari počeli primati narudžbe sa svih strana svijeta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS