Samo jedan u nizu

Kakva je zapravo istina o domaćem filmu?

showbuzz DNEVNIK.hr

HAVC je u Nolin film 'Šuti' uložio 4,5 milijuna kuna, a u kinima ga je vidio samo 341 gledatelj!

Svećenikova djeca, Šegrt Hlapić, Kauboji - to su samo neki od hrvatskih filmskih naslova koji su prošle godine punili kina. Više od 440 tisuća ljudi došlo je pogledati hrvatske filmove, objavio je Hrvatski audiovizualni centar.

Lijepa kći zasjenila tatin film 'Šuti'!

No, HAVC se nije pohvalio jednim drugim podatkom. Nakon dva tjedna prikazivanja, film 'Šuti' Lukasa Nole pogledao je 341 gledatelj pa je skinut s kinoprograma. HAVC je u njega uložio 4,5 milijuna kuna, na pulskom festivalu dobio je šest priznanja službenog žirija, pa se očekivao i bolji rezultat.

'Film je dobar, ima svoju prođu na festivalima i, naravno, nemate ni jednu kinematografiju na svijetu u kojoj ne postoji film kojem će se dogoditi da bude malo gledan', rekao je Hrvoje Hribar, ravnatelj HAVC-a.

Samo je Brešanov film 'Svećenikova djeca' dobio međunarodno priznanje za svoju originalnu ideju, a Nolin je film samo još jedan u nizu klasičnih hrvatskih filmova, koji je publici uglavnom bio nezanimljiv. U 'Svećenikovu djecu' uloženo je 4,9 milijuna kuna te je postao najgledanijim hrvatskim filmom 21. stoljeća. Pogledalo ga je više od 158 tisuća ljudi, bio je nominiran i za europskog Oscara, a prodan je u nekoliko europskih zemalja pa i u Sjedinjene američke države.

Neposredno prije Nolinog filma 'Šuti' u kinima su se pojavila 'Djeca jeseni' s Leonom Lučevom, Juditom Franković i Irenom Roščić. Film je imao problematičnu produkciju pa je već nakon prvog tjedna skinut s reperotara, budući da ga je vidjelo samo 115 gledatelja. Malo boljim posjetom mogli su se pohvaliti filmovi 'Nije sve u lovi' Daria Pleića (1259 gledatelja), 'Visoka modna napetost' Filipa Šovagovića (1484) i 'Cvjetni trg' pokojnog Krste Papića (1608), prenosi Jutarnji list.

Apsolutni pobjednik ovogodišnjeg pulskog festivala sa sedam Zlatnih arena, 'Obrana i zaštita' Bobe Jelčića, imao je samo 2566 gledatelja.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS