provjerite sami

Lista balkanskih filmova koji bi posramili '50 nijansi sive'

showbuzz DNEVNIK.hr

Film '50 nijansi sive' pun je scena koje samo raspiruju maštu, ali ovo su filmovi koji dokazuju da i Balkanci znaju što rade.

Dominacija, pokoravanje, ograničavanje, nadzor, vezivanje, kažnjavanje i seksualizirana bol pojmovi su koji se provlače kroz film '50 nijansi sive', no postoje i filmovi snimani u bivšoj Jugoslaviji koji bi mogli biti opasna konkurencija filmu koji je osvojio cijeli svijet.

'Vizantijsko plavo'

Kaja Žutić i Lazar Ristovski nositelji su radnje u filmu koji je zavodljiv na jedan neobičan način, a koji potragu za neuništivom plavom bojom s vizantijskih crkvenih fresaka pretvara se u senzualnu ljubavnu priču u kojoj Europa sreće Balkan

'Una'

Veza studentice i profesora priča je koja je ispričana bezbroj puta kroz povijest, a Rade Šerbedžija i Sonja Savić na jedan su novi način oslikali ovu zabranjenu ljubav. Ona mlada i lijepa, a on stariji i oženjen, a seksualne napetosti među njima ne nedostaje.

VIDEO Ovo je jedini film koji je dobio Oscara, a NIJE za mlađe od 18!

'Čudo neviđeno'

Ova tragikomedija se događa u maloj ribarskom naselju, na obali jezera, gdje se oduvijek živjelo na sličan način. Žene su te koje love ribu dok muškarci sjede u kafiću, udvaraju se konobarici, piju, mudruju i sanjaju novi i bolji život. Iz ovog se filma najviše pamti scena Savine Geršak koja se kupa u jezeru.

'Lepota poroka'

Ova se film bavi sudarom civilizacija i običaja, one crnogorske arhaične, koja živi negdje na kamenjaru i one primorske koja je uslijed vala turizma zauzela potpuno suprotne stavove. Svi još uvijek pamte erotičnost Mire Furlan koja se kupa s turistima.

'Misterije organizma'

Film je izazvao mnogo kontroverzi budući da je snimljen u razdoblju 60-ih godina, no donio je mnoge promjene u domaćoj filmskoj industriji. Scene vođenja ljubavi na filmu su mnogo slobodnije i više korištene te je povećana sloboda i kreativnost filmskih stvaralaca.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS