Tako zvuče anđeli

NIKAD PREŽALJENA Đurđica Barlović ove godine bi proslavila 66. rođendan

showbuzz DNEVNIK.hr

Poznata pjevačica Đurđica Barlović prerano je preminula sa samo 42 godine, no njezino ime i glazbeno nasljedstvo koje je ostavila iza sebe nije palo u zaborav.

Jedna od naših najpoznatijih pjevačica, Đurđica Barlović ove godine bi proslavila svoj 66. rođendan. Rođena je 1950. u Splitu te je od ranih nogu počela pokazivati zanimanje za glazbu. Svoj prvi nastup održala je s 13 godina na natjecanju 'Djeca pjevaju'. Iako je upisala Srednju građevinsku školu, glazba je bila njezina glavna preokupacija.

Nakon završetka škole započela je svoju profesionalnu karijeru kao solistica 'Mladih batala'. Nakon dobrog uspjeha u Splitu, Barlović odlazi u Zagreb, gdje neko vrijeme prvo nastupa solo. U jednom intervjuu o svojim početcima u Zagrebu kazala je, 'Spakiram kofere, kažem roditeljima da idem i eto me u gradu pod Sljemenom. Da sam znala što me čeka sigurno nikad ne bih mrdnula iz Splita'.

Najveću popularnost je Đurđica Barlović stekla kao pjevačica Novih fosila, jedne od najuspješnijih grupa s bivših prostora. Veću prepoznatljivost ostvaruju davne 1977. na Splitskom festivalu s pjesmom Zdenka Runjića 'Diridonda'. Iduće godine izdaju prvu ploču 'Da te ne volim' kojom osvajaju glazbene ljestvice.

Dvije godine kasnije izdaju drugu ploču, 'Nedovršene priče' s hitovima poput 'Šuti moj dječače plavi' i 'Najdraže moje'. 1981. izdali su ploču 'Budi uvijek blizu' s pjesmama koje su im zapečatile kultni status, 'Saša', 'Košulja plava', 'Tonka' i 'Ključ je ispod otirača'.

Barlović je 1982. odlučila otići iz grupe jer se željela posvetiti privatnom životu. To joj je ipak bilo važnije od glazbe, te se udala i postala majka dvojice sinova. Dvije godine kasnije okreće se samostalnoj karijeri s čestim nastupima na festivalima. Kao solo pjevačica izdala je četiri albuma s popularnim pjesmama poput 'Dalje moram sama', 'Osjećam to', 'Ljubiš me u vrat', 'Sestrice' i 'Da odmorim dušu'.

Nažalost, na kraj prelijepom životu i karijeri stala je prerana smrt. Preminula je 26. kolovoza 1992. od posljedica infarkta, a nakon njene smrti objavljen je album 'Nedovršena priča' 1993. s hitovima koje pjevala s Novim fosilima i samostalno.

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS