Na današnji dan

VIDEO Horor priča nakon koje više ništa nije bilo isto

showbuzz DNEVNIK.hr

Vjerojatno najpoznatiji horor roman svih vremena, Drakula, irskog pisca Brama Stokera, prvi je put objavljen 18. svibnja 1897. godine u Londonu.

Bram Stoker je, pod utjecajem brojnih djela koja su se bavila fantastikom, počeo proučavati europski folklor, a najveći utjecaj na njega ostavio je esej Emily Gerard 'Transylvania Superstitions'.

Kako bi zaštitio svoju obitelj Vlad Tepeš postat će Drakula - Pogledajte neispričanu priču o Drakuli

Drakula je brzo postao popularan lik

Lik Drakule najvjerojatnije je utemeljen na vlaškom knezu Vladu Tepešu III. koji je, uz prekide, vladao od 1446. do 1476. Vlad je ratovao s Turcima i bio je poznat po iznimnoj okrutnosti prema neprijateljima koje je osobito volio nabadati na kolce zbog čega je ostao poznat i kao Vlad Nabadač.

U vrijeme kad je roman izašao, nije izazvao veliko zanimanje, a čitatelji su ga promatrali kao još jednu dobru avanturističku priču, no svoj pravi uspjeh Drakula je doživio na filmu. Najveći uspjeh bio je vjerojatno Drakula iz 1931., u kojem se proslavio Bela Lugosi, a koji je postavio temelje klasičnim horor filmovima kakve danas znamo.

Seksi čudovišta kojima ne možemo odoljeti!

Upravo zahvaljući tom liku imamo i danas popularne vampire s filmskog platna, a njihova popularnost bila je na vrhuncu sa Sumrak Sagom koja je zaludila tinejdžerke.

DNEVNIK.hr SHOWBUZZ pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima.

Prati showbuzz.hr na DNEVNIK.hr aplikaciji. Preuzmi odmah!

na instagramu POSJETI NAS